Zullen Poolse haskapbessen weer door vorst getroffen worden?

Het Poolse seizoen van haskapbessen begint pas over enkele maanden maar nu al maken sommige telers zich zorgen over een mogelijke herhaling van vorig seizoen, toen het seizoen niet alleen erg kort van duur was maar ook een deel van de oogst verloren ging als gevolg van strenge voorjaarsvorst. 

Hopelijk zal het nieuwe haskapseizoen wat langer duren dan het voorgaande. Volgens Anna Litwin, de eigenaresse van BlueHaskap, hangt dit grotendeels af van de vorst in het voorjaar. "Vorig jaar begon het seizoen al in mei en liep de oogst forse schade op. Het seizoen duurde maar zo'n twee tot tweeënhalve week en dat was natuurlijk extreem kort. Momenteel is het in Polen uitstekend weer en lopen de struiken al uit. Als het weer zo blijft, dan kunnen we rekenen op een geweldig seizoen. Ik ben echter bang dat we half april of begin mei opnieuw te maken zullen krijgen met extreme vorst. De schade die we vorig jaar opliepen als gevolg van de vorstperiode was de reden dat we zulke geringe aantallen beschikbaar hadden."

Naast het risico op schade is het ook om een andere reden belangrijk dat de temperatuur gedurende een iets langere tijd boven het vriespunt blijft. "We hebben bijen nodig voor de bestuiving en wanneer het kwik onder het vriespunt daalt, dan hebben de bijen hier geen zin in. We hopen dus dat de koude dagen aan onze boomgaarden voorbij zullen gaan of zo laat mogelijk hun intrede doen, zodat de bijen de kans krijgen om hun werk te doen. Als de omstandigheden van vorig seizoen zich herhalen en we voor de tweede keer te maken krijgen met vorst, dan zullen telers die nergens op terug kunnen vallen een uitdagend seizoen tegemoet gaan. Ikzelf vermarkt ook andere fruitsoorten, zoals blauwe bessen en appelen, om het hoofd boven water te kunnen houden als dit gebeurt."

Een andere manier om zoveel mogelijk waarde uit lage opbrengsten te halen, is door de rauwe bessen te verwerken. "De vraag naar verse haskapbessen is toch al vrij zwak. Retailers en importeurs zijn vrij onbekend met de haskapbes en tot iemand de uitdaging aangaat om ze in te kopen, is het erg moeilijk om de totale oogst af te zetten. Om dit probleem op te lossen, bieden we ook bewerkte haskapproducten aan, zoals jam, sap en zelfs diepgevroren en gevriesdroogde haskapbessen. Dit voegt waarde toe aan ons product," legt Litwin uit. 

Litwin is ook bang dat sommige telers tegen de zomer in de problemen zullen komen. "Het weer is dit jaar iets beter maar in juni en juli zal er zoals altijd in Polen een tekort aan water ontstaan. Ik bedoel hiermee dat er nauwelijks regen zal vallen en dat telers een goed irrigatiesysteem nodig zullen hebben om hun gewassen gezond te houden. Ik ken een heleboel telers die niet over een irrigatiesysteem beschikken en die dus in de problemen zullen komen. De effecten van klimaatverandering zijn al duidelijk voelbaar in de Poolse zachtfruitsector," zegt Litwin tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
Anna Litwin
BlueHaskap
Tel: +48 513-648-686
Email: anna@bluehaskap.com
www.bluehaskap.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven