Alper Kerim over de kansen voor het Turkse appelseizoen

"Turkije moet geografische ligging in haar voordeel gebruiken"

Turkse appelen vinden dit seizoen steeds vaker hun weg naar de Indiase markt. Hoewel de kwaliteit van Turkse appelen dit seizoen vergelijkbaar is met die van Poolse appelen, zijn de voorraden in het land nog lang niet uitgeput. Eén exporteur denkt dat het seizoen nog wel drie maanden zal duren.

Tot nu toe is het Turkse appelseizoen vrij goed verlopen volgens Alper Kerim, directeur van Demir Fresh Fruits. "Het appelseizoen verloopt geweldig, de afzet gaar in hoog tempo door en als dit zo blijft dan verwachten we eind mei met de export te stoppen. De kwaliteit van de appelen was overwegend goed, alleen in de regio Karaman was er sprake van wat kwaliteitsproblemen."

Demir Fresh Fruit heeft geen problemen ondervonden als gevolg van de kwaliteitsproblemen in deze regio omdat de boomgaarden van het bedrijf zich elders bevinden. "Onze boomgaarden bevinden zich voornamelijk in de regio's Isparta en Nigde, vandaar dat wij geen kwaliteitsproblemen hebben gehad. Tot nu toe hebben we 112 containers verladen en bereikte onze export een waarde van €1,7 mln. Van dit bedrag hebben we slechts €15.970 aan schadeclaims aan onze klanten uit hoeven te betalen. Dat is bijna niets wanneer je met dit soort hoeveelheden werkt. Ik verwacht dat we het seizoen af zullen sluiten met zo'n 8.000 ton geëxporteerde appelen," vertelt Kerim. 

Kerim staart zich niet blind op de Europese markt, waar de Italianen en Polen een groot aandeel in de markt hebben. In plaats daarvan zet hij zijn appelen op de Aziatische markt af. "India is de belangrijkste markt voor onze appelen. Dankzij hun kwaliteit en maat is de waarde van onze appelen hoog op de Indiase markt. Rusland is de op één na grootste markt voor onze appelen. Hier is de vraag naar grote maten hoger dan in Azië, waardoor dit een ideale markt voor ons is. We beschouwen Italië als onze grootste concurrent omdat de kwaliteit van Poolse en Turkse appelen vergelijkbaar is. Gezien het tekort aan Poolse appelen dit seizoen, verkeert Turkije in een veel betere positie om te exporteren."

“Ik verwacht dat de prijzen flink zullen stijgen omdat India haar import vanaf februari heeft vergroot. Ik denk dan de voorraden in Iran en Polen nu wel ver uitgeput zullen zijn. Daarnaast is Rusland gestopt met de import van fruit uit China vanwege de uitbraak van het coronavirus. Gezien de huidige ontwikkelingen in Europa weet niemand hoe groot de impact van de virusuitbraak zal zijn. Ik reken echter op een sterke vraag van Aziatische en Europese landen naar een breed scala aan Turkse fruitsoorten. Turkije moet haar geografische ligging in haar voordeel gebruiken," zegt Kerim tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Alper Kerim
Demir Fresh Fruits
Tel: +90 532 514 2080
Email: alper@dff.com.tr 
www.dff.com.tr 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven