Marc Evrard, Belgische Fruitveiling

“We verladen dagelijks fruit naar Italië en ondervinden voorlopig weinig hinder van de situatie”

Tholen – “Dit perenseizoen kenmerkt zich door de uitstekende kwaliteit, uitstalleven, eetkwaliteit en brix-waarde van de Conference peer. Traditioneel in januari zagen we een iets stevigere prijsvorming en ook voor de klasse twee peren werd een mooie prijs betaald”, vertelt Marc Evrard van de Belgische Fruitveiling. “Momenteel zien we dat er wat importfruit vanuit het Zuidelijk halfrond de markt opkomt, waardoor bepaalde afnemers in Duitsland of Oost-Europa overstappen op Argentijns, Chileens of Zuid-Afrikaans fruit. Echter het prijsniveau voor de extra en klasse 1 peren is nog altijd goed. Op de prijs van de klasse 2 peren staat iets meer druk, maar dat kan gezien worden als een correctie op de stevige prijzen van afgelopen januari. Over het algemeen gezien verloopt het seizoen zeer correct.”


Marc Evrard

Ook over het appelseizoen is Evrard te spreken. “De markt van industrieappelen heeft een aanvaardbare bodemprijs, waardoor de prijzen 20 tot 25 procent hoger ligt dan vorig jaar. Daarnaast zien we dat Jonagold het goed doet en Golden al enkele jaren geherwaardeerd wordt in België, maar ook de Boskoop is dit jaar erg in trek. Hoewel er mooie partijen tafelappelen voorbijkomen, zijn er ook wat partijen in de markt waarvan de kwaliteit wat minder is. Daardoor zijn er wat verschillen qua prijsvorming, maar een kwalitatief goede appel wordt dit jaar zeker naar waarde geschat.”

“Vanwege het coronavirus heerst er onder de mensen wat onrust en onzekerheid die vooral wordt aangewakkerd door de media. Het lijkt alsof de mensheid teert op pessimisme en alle positieve berichtgeving naast zich neerlegt. De algemene vraag naar fruit is beter dan verwacht en zelfs beter dan dezelfde periode een jaar geleden. Er zijn wel wat logistieke uitdagingen, maar dat zijn eerder neveneffecten van de situatie. We zien wel dat mensen minder fruit kopen op de markt en juist meer in de supermarkt. Dat is een verschuiving, geen terugval. De regionale afzet loopt goed, net als de afzet naar onze buurlanden en derde bestemmingen. Dagelijks verladen wij fruit naar Italië. Hoewel de situatie kan veranderen, ziet het er tot nu toe prima uit. Kalm blijven is de boodschap", besluit Marc.

Voor meer informatie:
Marc Evrard
Belgische Fruitveiling
Montenakenweg 800
3800 St. Truiden
+32 11 69 34 11
marc.evrard@bfv.be       
www.bfv.be     

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven