Roland Wirth van Frigotec over Softripe:

"Ons systeem wordt de standaard in het rijpingsproces van de toekomst"

Op de Fruit Logistica van dit jaar presenteerde Frigotec naast bananen ook avocado's die via het nieuwe Softripe-procedé werden gerijpt. Bezoekers waren onder de indruk en voor directeur Roland Wirth was het een duidelijk succes: "Mijn indruk is dat we het belang van de Softripe-technologie voor de fruitwereld hebben kunnen aantonen.” De gepresenteerde avocado's kwamen uit de eerste Europese avocado-rijpkamer in Engeland.

Aanvankelijk waren het vooral bananen, vervolgens avocado’s, maar in het komend jaar ligt de focus bij Frigotec vooral op mango’s.

Via het Softripe-systeem kunnen verschillende soorten fruit worden gerijpt, waaronder, naast de reeds genoemde exoten, persimmons, peren, tomaten en kiwi's. "Het systeem is ook interessant voor steenfruit, zoals nectarines. Voor persimmons wordt een gecontroleerde CO2-behandeling gebruikt in plaats van ethyleen. We hopen dit jaar de eerste fabriek te kunnen bouwen voor het narijpen van persimmons, aangezien de softripe-behandeling een betere kwaliteit in smaak (fructose) en consistentie geeft."

Het proces moet worden afgestemd op de specifieke eigenschappen van het fruit. Elk fruit heeft zo zijn eigen uitdagingen."Bananen zijn makkelijker te rijpen dan avocado's om maar een voorbeeld te geven. Dit komt omdat de kwaliteit, of rijpheid, van de onrijpe producten homogener is en ze minder gevoelig zijn voor ethyleen. Avocado's zijn moeilijker te oogsten in dezelfde mate van rijpheid en verschillen daarom meer in hun oorspronkelijke staat vóór de rijping. Bij het vorige rijpingssysteem moesten de producten daarom vaker worden gesorteerd en gecontroleerd om de verschillen onderling in het rijpingsproces te compenseren.”

Softripe was aanwezig op de Fruit Logistica met een eigen team: Kevin de Bortoli, Louisa Rose met Ricardo Vogel en Rocco Röder van GaumenFreude (kookschool en eventlocatie), die het Softripe-team aanvulde.

Het Softripe-systeem is sinds 2017 op de markt, oorspronkelijk gericht op de rijping van bananen. Door middel van deelname aan beurzen probeert het bedrijf nu het systeem wereldwijd bekendheid te geven en een internationaal netwerk van handelspartners op te bouwen. "Wij denken dat deze technologie van groot belang is voor elk land ter wereld. Er zijn zoveel voordelen dat we ervan overtuigd zijn dat we de rijpingsstandaard van de toekomst hebben ontwikkeld. Of het nu gaat om een betere kwaliteit of meer efficiëntie, Softripe voldoet aan elke wens of eis.”

Een ander belangrijk voordeel van deze innovatie is de duurzaamheid: de houdbaarheid van bijvoorbeeld avocado's wordt door deze rijpingstechniek minstens twee keer zo lang."Verliezen worden sterk gereduceerd doordat het fruit van binnenuit wordt gerijpt en de schil van het fruit daardoor stabiel blijft."

De Innovation Award van de Fruit Logistica 2019, waarbij Softripe werd bekroond met 'zilver', heeft zeker bijgedragen aan het succes. "De bezoekers van de beurs konden het verschil in bananen echt zien. De handel bleef echter nog steeds terughoudend. Pas met de presentatie van de Softripe-behandelde avocado’s op de Fruit Logistica van dit jaar reageerden de handelaren enthousiast. En dat kan wel eens zorgen voor een doorbraak op de markt.”

Frigotec is met nog meer nieuwe projecten bezig: "We ontwikkelen momenteel nieuwe fermentatietechnologieën voor specifieke voedingsmiddelen, die hun oorsprong vinden in de softripe-technologie. De resultaten daarvan zouden nog wel eens voor een verrassing kunnen zorgen,” besluit Wirth.

Voor meer informatie:
Roland Wirth
Frigotec GmbH 
info@frigotec.de
www.softripe.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven