Telersprotest in haven van Algeciras voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege Coronavirus

Onder de slogan “Oneerlijke concurrentie: NEE!” waren telers uit alle provincies van het Spaanse gewest Andalusië van plan om op donderdag 12 maart naar de haven van Algeciras te trekken. Ze zouden er de terminal blokkeren en de overslag van goederen verhinderen uit protest tegen de import van levensmiddelen uit derde landen. Op 10 maart, twee dagen voor de actie, werd evenwel beslist de manifestatie voor onbepaalde tijd uit te stellen vanwege de aangescherpte maatregelen om het coronavirus het hoofd te bieden.

In 2019 heeft Spanje een recordaantal levensmiddelen geïmporteerd ter waarde van meer dan €37 mld (2% meer dan in 2018). In volume bedroeg de import van voedsel en drank meer dan 45,5 mln ton (3% meer dan in 2018).

De constante toename van de import zet de Spaanse telersprijzen onder druk. De Europese Unie sluit handelsakkoorden met derde landen die deze import mogelijk maken en daarbij worden afspraken gemaakt i.v.m. quota, kalender en minimumprijzen. Er zijn echter meer en strengere douanecontroles nodig omdat er meer volumes de EU binnenkomen dan afgesproken.

Daarom hadden de landbouworganisaties en de federatie van telersverenigingen op donderdag 12 maart een symbolische actie gepland aan de toegangen tot de haven van Algeciras. In die haven bedroeg de overslag in 2019 immers meer dan 8,8 mln ton (5,09% meer dan in 2018). Via Algeciras komen er jaarlijks meer dan 320.000 vrachtwagens het land binnen en meer dan 14.700 importcontainers.

Met de actie stellen de organisaties de voortdurende inbreuken op de handelsakkoorden tussen de EU en derde landen aan de kaak. Ze beweren dat de overheden hun ogen sluiten voor de frauduleuze import van levensmiddelen die niet aan de kwaliteits- of veiligheidsnormen voldoen die Europa van de eigen telers eist. Deze situatie houdt een risico in voor de gezondheid van de consument en zorgt voor oneerlijke concurrentie die kan leiden tot de ondergang van de sector.

Bron: lavozdigital.es en lavozdealmeria.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven