Eerste illegale Nadorcott boomgaarden in Portugal gerooid

De eerste illegale boomgaarden van het mandarijnenras Nadorcott zijn gerooid in het zuiden van Portugal. De Maatschappij voor Beschermde Groenten- en Fruitrassen (CVVP), de beheerder en beschermer van het ras in Spanje en Portugal, heeft ook een financiële compensatie ontvangen voor de illegale teelt van de mandarijn.

De CVVP beheert ongeveer 6.500 hectare met ongeveer 3 mln Nadorcott bomen in Spanje en Portugal, waar het quotum aan vergunningen al is bereikt.

“We maken al jaren werk van de strijd tegen de illegale teelt van het Nadorcott ras in beide landen. In 2019/2020 hebben we de controleacties aangescherpt in Portugal. We hebben vorderingen gestuurd naar de telers die het ras zonder licentie teelden waarbij we hen gelastten de bomen te rooien en een schadevergoeding te betalen”, zegt Reyes Moratal, de voorzitter van CVVP.

"Nadorcott is een beschermd ras in de Europese Unie. Daarom is zowel in Spanje als in Portugal de vermeerdering van het plantenmateriaal verboden zonder toestemming van de exclusieve licentiehouder", vertelt de voorzitter.

“We hebben weet van nog meer illegale boomgaarden in Portugal en Spanje, maar we proberen eerst altijd een minnelijke schikking te treffen. Als dat niet lukt, dan zien we ons genoodzaakt gerechtelijke stappen te ondernemen om onze belangen als exclusieve licentiehouder van het Nadorcott ras in deze landen te verdedigen", besluit Reyes Moratal.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven