"Het Poolse appelseizoen was niet zo slecht als mensen wel zeggen"

Het Poolse appelseizoen loopt ten einde, met steeds minder beschikbare volumes. Hoewel de prijzen nog steeds hoog zijn, is de lokale vraag vrij sterk. Terugkijkend op het hele seizoen stelt een exporteur dat het seizoen nog niet zo slecht was.

De export van appelen uit Polen loopt in hoog tempo terug. Volgens Jan Nowakowski, de manager van Genesis Fresh, is er gewoon niet zo veel fruit beschikbaar. "De lokale vraag naar Poolse appelen is op dit moment vrij sterk. De prijzen zijn hoog en stijgen elke week, maar de vraag daalt niet. We hebben echter wel wat kwaliteitsproblemen gehad, het is gewoon minder dan vorig jaar. Voorlopig betekent het echter dat we geen nieuwe markten of overzeese markten betreden. Er zijn een paar exporteurs die naar India hebben verscheept, maar we verschepen dit jaar niet naar die markt. Ik denk niet dat de huidige kwaliteit van de appelen lange doorlooptijden mogelijk maakt, ze zullen niet zo lang meegaan. Maar we kunnen nog steeds voldoen aan de vraag van onze klanten. De kwaliteit en de korte transittijd stellen ons in staat om appelen te leveren volgens de specifieke wensen van onze klanten."

Terugkijkend op het seizoen is Nowakowski het niet eens met de stelling dat dit over het geheel genomen een verschrikkelijk seizoen is geweest. "Vorig seizoen waren de prijzen super laag, dit jaar zijn de prijzen gemiddeld tot hoog. Dus als we rekening houden met de kosten en de winst, had dit jaar een beter rendement voor de telers. Er waren wat kwaliteitsproblemen, maar dit werd verzacht door geen appelen overzee te verschepen. We doen dit seizoen geen lange transporten, met uitzondering van Egypte, dus voor ons is de situatie in orde. Het seizoen was niet zo slecht zoals mensen wel zeggen. Tegelijkertijd zie je dat landen als Italië en België het dit jaar een stuk beter doen, van wat ik op de Fruit Logistica heb gehoord."

Of dit seizoen zich zal herhalen is moeilijk te zeggen, zegt Nowakowski. "We kunnen vaststellen dat het klimaat verandert, er zijn geen strenge winters meer. Dit betekent dat de bomen nu al in bloei staan, de temperaturen zijn hoger en als we geen zware meivorst krijgen, kan dit volgend seizoen inderdaad leiden tot hogere volumes. Maar als we weer een strenge meivorst krijgen, kan de oogst beschadigd raken en kunnen de volumes weer afnemen. Toch denk ik dat we niet alleen naar de Poolse appelen moeten kijken, het is ook belangrijk om te zien wat de wereldwijde appelmarkt doet. Hoe zal de wereldwijde opbrengst zijn? Als we een hoog volume hebben, zullen we ze dan allemaal kunnen verkopen en de kosten kunnen dekken, ondanks een lagere prijs? Deze vragen kunnen pas iets later worden beantwoord als we dichter bij het nieuwe seizoen zijn."

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
+48 223783405
info@genesisfresh.com
www.genesisfresh.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven