Een Chinese fruitimporteur doet zijn verhaal hoe de kersenimport door het virus getroffen werd

Huang Xianhua, general manager van Fruitease, een fruitimporteur in Shanghai, schrijft over zijn ervaringen in de sector en de gevolgen van het coronavirus:

"Ik heb de afgelopen 16 jaar in de Chinese fruitimport gewerkt, maar de afgelopen maand was misschien wel de moeilijkste maand die ik ooit heb meegemaakt. Het jaar begon optimistisch. De import steeg met 24% in 2019 en we bereidden ons voor op het jaarlijkse verkoopseizoen van het Chinese Nieuwjaar, waarin mensen in het hele land een flinke voorraad fruit in huis halen om aan gasten te geven of om zelf op te eten tijdens de familiefeesten.

Het is al heel lang gebruikelijk om in eigen land geteeld fruit voor de feestdagen te kopen, maar de laatste jaren zijn geïmporteerde producten, zoals kersen uit Chili, een bijzonder populair nieuwjaarsgeschenk geworden.

Toen ging alles mis. Op 20 januari trok de regering ineens aan de bel over een nieuwe uitbraak van het coronavirus in de centrale provincie Hubei. De ziekte, die inmiddels omgedoopt is tot COVID-19, verspreidde zich snel over het hele land, waarbij vanaf 8 maart 3.123 mensen omkwamen en nog eens bijna 80.000 mensen ziek werden. Om de epidemie te bestrijden, voerden ambtenaren een reeks escalerende ‘hardcore’ bestrijdingsmaatregelen uit, sloten zij wegen en openbare ruimten af, verboden zij bijeenkomsten en moedigden zij bewoners aan, nee, zij eisten dat zij thuisbleven.

Dit beleid had enorm veel negatieve gevolgen voor bedrijven in het hele land, mijn sector is geen uitzondering. Nu de nieuwjaarsfeesten zijn afgelast, blijven mensen binnenshuis en beperken potentiële klanten hun aankopen over het algemeen tot essentiële zaken als vlees, eieren en groenten. De consumentvraag naar relatieve luxewaren, zoals geïmporteerd fruit, is flink teruggelopen. Op basis van mijn persoonlijke observaties zijn de retailprijzen van kersen met zo'n 40% tot 50% gedaald tijdens hun piekverkoopseizoen.

De groothandelsmarkten voor importfruit in Shanghai zijn over het algemeen het hele jaar door open. De meeste groothandelaren zijn tijdens de epidemie opengebleven, maar hebben wel preventieve maatregelen genomen, zoals het verkorten van de openingstijden. Toch is het aantal kopers op de door mij bezochte markten met meer dan 50% gedaald.

Het probleem is dat fruit een bepaalde houdbaarheid heeft. Vooral geïmporteerd fruit moet na een lange reis van over de hele wereld snel worden verwerkt. Tropisch fruit is slechts ongeveer een week na aankomst in China houdbaar; ander fruit, ongeveer twee weken tot een maand. Kersen en blauwe bessen, die meestal snel verkopen, beginnen ongeveer een week na hun aankomst in China hun glans te verliezen.

Kortom, hoe langer het fruit op de plank blijft liggen, hoe groter de kans dat het met verlies zal moeten worden verkocht. En dat is slecht nieuws voor een sector die sterk afhankelijk is van wat intussen een vastgelopen transportnetwerk is geworden.

Hoewel de nationale overheid de provincies heeft aangezet tot het opheffen van wegversperringen en reisbeperkingen, heeft op basis van mijn waarnemingen minder dan de helft van alle chauffeurs weer aan het werk kunnen gaan. Velen zitten vast in hun plattelandssteden, en degenen die wel aan het werk zijn, zijn vaak niet in staat om onderweg een overnachting te boeken, omdat niemand bereid is om een kamer te verhuren aan iemand uit een andere stad.

Zelfs degenen die kunnen werken worden soms weggestuurd op hun bestemming als hun officieel vermelde verblijfplaats in een door een epidemie getroffen gebied ligt, zelfs als ze in jaren niet naar huis zijn teruggekeerd. Anderen zijn gedwongen om na elke stop een verplichte 14-daagse quarantaine te ondergaan.

Doordat de leveringen wekenlang werden uitgesteld, begon de hele toeleveringsketen vorige maand tekenen van overbelasting te vertonen. En bij import kunnen problemen in een deel van de toeleveringsketen elders doorwerken. Vorig jaar bijvoorbeeld schoot de prijs van varkensvlees in China omhoog na een uitbraak van Afrikaanse varkenspest, waardoor veel bedrijven varkensvlees van internationale leveranciers kochten. Eind september jongstleden heeft de regering echter enkele van haar nationale voorraden met varkensvlees vrijgegeven om de prijzen weer onder controle te krijgen. Plotseling werd het geïmporteerde varkensvlees dat nog op weg was naar China duurder dan het varkensvlees dat in eigen land werd verkocht.

Over het algemeen blijven de verkopers echter optimistisch, met als argument dat de consumentvraag waarschijnlijk zal blijven groeien. In gesprekken met mijn internationale zakenpartners heb ik geprobeerd hen gerust te stellen over de toekomst van de Chinese markt: de consumenten kopen nu misschien niet, maar ze blijven het hele jaar door wel geïnteresseerd in geïmporteerd fruit en versproducten. Bestellingen moeten echter wel vooraf worden gedaan, dus het is allemaal een beetje een gok. Het enige wat we kunnen doen, is de huidige situatie proberen te overleven.”

Bron: Sixthone.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven