Voorzorgsmaatregelen tegen corona op de werkvloer

Het coronavirus is nu ook in Nederland vastgesteld. Je kan de kans op besmetting zo klein mogelijk houden, maar helemaal voorkomen kun je het niet. Hoe ga je ermee om op de werkvloer? Op de meest gestelde vragen geeft branchevereniging ADN een antwoord.

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen?
Laat medewerkers regelmatig en goed hun handen wassen, zorg daarbij voor voldoende papieren handdoeken en zeep.
Het is aan te raden om regelmatig voorwerpen schoon te maken die door veel verschillende mensen worden aangeraakt. Denk aan: pinapparaten, toonbank, kassa's, handgrepen, deurklinken, stoelen en tafels, kranen, zeepdispensers, telefoons, toetsenborden.

Mijn medewerker meldt zich ziek en zegt dat hij of zij vermoedt het coronavirus te hebben. Wat dan?
Laat de medewerker telefonisch contact zoeken met de huisarts. Wacht eerst het oordeel van de huisarts en GGD af voordat je verdere maatregelen neemt. Volg richtlijn van RIVM, check het hier. Vergeet niet de ziekmelding door te geven aan de arbodienst zoals gebruikelijk bij iedere ziekmelding.

Wat moet ik doen als een medewerker op het werk coronavirus verschijnselen krijgt?
Laat de medewerker direct naar huis gaan en telefonisch contact opnemen met de huisarts. De medewerker dient zich volgens de gebruikelijke procedure ziek te melden. Laat de medewerker met jou contact opnemen indien hij/zij positief getest is op het coronavirus.
Voor elke werkplek geldt dat een protocol van GGD in werking treedt als door contacten van de medewerker de kans bestaat op besmetting op de werkplek. Dat protocol bepaalt welke maatregelen worden genomen.

Als één van mijn medewerkers het coronavirus heeft, moet ik dan andere medewerkers ook naar huis sturen?
Nee. Laat medewerkers pas naar huis gaan als deze ziekteverschijnselen vertonen zoals verkoudheidsklachten of verhoging. Volg hierbij de richtlijn van RIVM.

Een medewerker heeft geen ziekteverschijnselen, maar wil niet naar het werk komen omdat hij of zij bang is om besmet te worden. Mag dat?
Leg aan de medewerker uit dat dit geen reden is om je ziek te melden. Geef aan dat je de richtlijnen en protocollen van het RIVM volgt om het risico op besmetting te verkleinen en geef aan dat hij of zij net als de andere collega’s de voorzorgsmaatregelen in acht moet nemen. Overigens is het dragen van een mondkapje geen onderdeel daarvan. Dat geeft alleen schijnzekerheid. Lees meer hierover op de website van ADN ZorgPortaal.

Mag mijn medewerker thuis blijven omdat de kinderen thuis zijn?
Als de school of kinderdagverblijf tijdelijk de deuren sluit vanwege mogelijk besmettingsgevaar, dan kunnen medewerkers gebruik maken van calamiteitenverlof om vervangende opvang te regelen. De duur van het calamiteitenverlof is volgens de wet een korte maar redelijke tijd om het probleem op te lossen. Overleg met je medewerker hoeveel tijd hij of zij nodig heeft. Je bent verplicht het loon tijdens dit verlof door te betalen.

Hoe ga ik om met een medewerker die uit voorzorg thuis moet blijven maar dus niet ziek is?
Als een medewerker in quarantaine of isolatie moet, maar niet ziek is, hoef je deze ook niet ziek te melden. Je bent wel verplicht het loon door te betalen. In overleg met de medewerker kun je bekijken of er klussen zijn die thuis of op diens locatie opgepakt kunnen worden. Dat zal overigens in onze branche nog niet zo eenvoudig zijn helaas.
Tenslotte! Je wilt niet dat essentiële werkzaamheden stil komen te liggen. Maak daarom nu al een noodplan. Breng in kaart wat de vitale onderdelen van jouw bedrijf zijn, welk werk moet echt doorgaan en welke mensen zijn hierbij betrokken. Denk alvast na over mogelijke vervanging en vergeet ook jezelf niet.

Bekijk of er werkzaamheden zijn die naar voren geschoven kunnen worden. En misschien is er (uitzoek)werk dat thuis of op een andere locatie gedaan kan worden voor het geval een medewerker in quarantaine moet, maar niet ziek is.

Staat jouw vraag er niet bij? Op de website van ADN ZorgPortaal staan nog meer antwoorden op vragen die we vaak krijgen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven