Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wilko van der Zwaard: "De mensen op de markt verkopen nu nog meer dan anders"

Impact coronavirus op Brabantse AGF-handel: Geen handen geven, maximaal thuis werken en veel gezond fruit verkopen

Tholen - Italië zit momenteel 'op slot', maar binnen Nederland gaat de aandacht bij het coronavirus vooral uit naar Brabant als de brandhaard van het virus. Volgens de ANWB "doet Brabant vandaag niet mee", stonden er wel een paar files, maar is het anders op een regenachtige dinsdag een stuk drukker. De Brabanders lijken daarmee gehoor te geven aan de oproep van het kabinet om de komende zeven dagen zoveel mogelijk thuis te blijven werken. Hoe reageren de Brabantse AGF-handelaren?

"Tot op heden gaat hier alles aardig door, we volgen de RIVM richtlijnen voor wat betreft hygiëne en verminderen contactmomenten door mensen te vragen maximaal vanuit thuis te werken en pauzes te spreiden", vertelt Martin Scherpenhuizen van het gelijknamige im- en exportbedrijf uit Eindhoven.

Toine Senders van Excellent AGF uit Tilburg geeft aan dagelijks nauwlettend de situatie te monitoren om hier zo goed mogelijk op te anticiperen. "Onze medewerkers worden op meerdere momenten van de dag erop gewezen om de huidige overheidsmaatregelen en de richtlijnen van het RIVM goed in acht te nemen.De leidinggevenden zijn ook extra alert dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, maar ook de medewerkers wordt met klem verzocht elkaar hier waar nodig op aan te spreken en te corrigeren. Gelukkig hebben we op dit moment geen aanwijzingen dat één van onze medewerkers de symptomen heeft van het coronavirus."

Zowel aan de inkoop- en verkoop kant is het helaas al  wel merkbaar. Bepaalde producten zijn lastiger verkrijgbaar waardoor producten oplopen in prijs. Aan de verkoopkant hebben we te maken met annuleringen vooral bij cateraars vanwege het feit dat hun klanten partijen/congressen etc. annuleren. Wat het op de lange termijn exact voor gevolgen zal hebben, daar durf ik op dit moment nog geen uitspraak over te doen", verklaart Toine.

"Uiteraard heeft Gebrs van Aarle een protocol opgesteld voor medewerkers. Daarin staan de regels zoals het RIVM deze ook opgesteld heeft voor inwoners van Noord Brabant. Extra handen wassen, in elleboog niezen, gebruik maken van papieren zakdoekjes, geen handen schudden en ruim afstand houden van collega's en zakelijke relaties. Daarnaast worden de werkplekken extra vaak schoongemaakt, evenals toiletten, klinken, telefoonhoorns en dergelijke", vertelt Vittoria Roitero

"Een enkele relatie heeft een bezoek afgezegd met de reden dat alle afspraken in Noord-Brabant voorlopig worden uitgesteld. Verder merken wij er vooralsnog niet veel van. We gebruiken per situatie ons gezonde verstand zonder paniekvoetbal te spelen en zonder de risico's te bagatelliseren", besluit Vittoria.

Ook Wilko Fruit uit Breda heeft intern extra maatregelen genomen. "Zo geven we klanten en leveranciers geen handen en wordt er extra schoongemaakt. Ook vragen we de medewerkers vaker hun handen te wassen", vertelt Wilko van der Zwaard. Volgens de handelaar heeft de verspreiding van het virus nog geen impact op het aantal 'afhaalklanten'. "Deze vaste klanten blijven gewoon komen en de mensen op de markt verkopen nog meer dan anders. Met gezonde producten en de beste Nadorcott van Nederland weten ze je te vinden."

Voor Fris-Co uit Venlo, dat volledig gericht is op de export naar Italië, zijn de gevolgen groter. Het bedrijf dat al 25 jaar Nederlandse groenten en fruit aan Italiaanse bedrijven en restaurants verkoopt, heeft volgens De Limburger de omzet sinds de uitbraak van het Corona-virus zien verminderen. Sandra Bogaard laat desgevraagd weten dat men ongeveer de helft van het aantal auto's verstuurt op dit moment. Voor negen van de vijftien medewerkers is werktijdverkorting aangevraagd.

In Brabantse AGF-speciaalzaak van Jos Schouten is het coronavirus  het gesprek van de dag. "Het leeft heel erg. Iedereen kent via via wel iemand die het virus heeft", vertelt Jos. Op de bedrijfsvoering heeft het virus nog geen invloed. "Gelukkig is er bij ons niemand ziek, we draaien dezelfde omzet en alles is nog beschikbaar, ook producten uit China en Italië." Jos merkt wel een stijgende omzet aan sapjes, slowjuices en smoothies. "Mensen willen hun weerstand op peil houden. Dan heb je ook de minste kans om ziek te worden natuurlijk."

Monique's Groenten en Fruit in het West-Brabantse Halsteren ziet geen toename in omzet van gezonde sappen, wel is de verkoop van fruitmanden gestegen. "Daaraan merk je dat er meer zieken zijn", vertelt Monique. Het is vandaag wel rustig in de winkel maar dat wijt Monique aan het regenachtige weer.

Aan de andere kant van het land, in Hengelo, reageren de mensen nuchter op alle corona-perikelen, vertelt De Echte Groentenman Eddy Weegink. Het is niet drukker of rustiger dan anders en mensen zijn ook geen aardappelen aan het hamsteren. "Vanmorgen is er wel een groot aantal stamppotjes afbesteld die ik al gemaakt had voor een klant. De klant gaf een feestje waar een aantal mensen uit Noord-Brabant op bezoek zouden komen, maar dat feestje werd afgelast. Maar verder draait de winkel prima, gisteren heb ik zelfs een topdag gehad!"

De reisbeperkingen die in Noord-Italië van kracht zijn, gelden vanaf morgen voor het hele land. Israël nam vandaag ook een rigoureuze maatregel. Iedereen die het land binnenkomt, moet verplicht twee weken thuis in quarantaine. Het aantal besmettingen in Nederland staat nu op 321. De meeste patiënten komen uit Noord-Brabant: 134. Van 90 patiënten wordt nog onderzoek gedaan naar de bron. Wereldwijd zorgt het virus wel voor paniekreacties in de winkels