Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Vraag vanuit de retail en voedselverwerkende industrie neemt toe"

Wat is de impact van het coronavirus op de Belgische groentenverwerkingsindustrie?

Tholen – Heel Italië zit op slot en de mensen in de getroffen regio’s zijn massaal aan het hamsteren geslagen. In België zijn er momenteel 239 besmettingen vastgesteld en het aantal besmettingen neemt elke dag toe. Wat als de situatie net zo hevig wordt als in Italië? Welke impact heeft dit op de Belgische groentenverwerkers? Is er genoeg voorraad als consumenten gaat hamsteren? Een rondje langs de verwerkers van industriegroenten.

Nele Cattoor, Vegebe
“In België valt het hamstergedrag tot nu toe mee. Er is meer vraag naar toiletpapier, tandpasta en deegwaren, maar (nog) niet naar diepvriesgroenten”, vertelt Nele Cattoor, algemeen secretaris van Vegebe. “We hebben in België 400.000 ton diepvriesgroenten in de stockage, dus mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat we op korte termijn met tekorten zitten.”

“Tot op heden hebben we nog weinig vragen gehad van onze leden. Wanneer we wel vragen krijgen, verwijzen we gelijk door naar de websites van de overheid. We hebben wel wat vragen gehad of het coronavirus ook via voeding overdraagbaar is, maar daar is geen enkel bewijs van. Zelf hebben we weinig maatregelen getroffen tegen het virus. Alle vergaderingen gaan gewoon door en we reizen toch niet zoveel, dus hoeven we geen reizen te annuleren”, aldus Nele.

Roger Maes, Ardo
“Als gevolg van de situatie in Noord-Italië zien we een verschuiving in de afname van onze producten. We zien in Italië een daling van ongeveer 50% in de afzet naar de foodservice. Daarentegen zien we een toename in het segment retail. Retailers nemen meer af, omdat consumenten meer kopen om thuis te consumeren”, zegt Roger Maes van Ardo. “Tevens zien we de vraag van de voedselverwerkende industrie ook toeneemt.”

“Hoewel er op het moment genoeg voorraad is, is het mogelijk dat de situatie op termijn wel voor een uitdaging kan gaan zorgen. Vorig jaar hadden we geen ideaal productiejaar en als de vraag enorm gaat stijgen, kan dat problemen gaan geven. Naar onze klanten toe hebben we dit al gecommuniceerd. Voor het moment is er nog niets aan de hand, maar we moeten voorbereid zijn op lastige situaties”, stelt Maes. “Het is niet meer dan logisch dat de vraag naar vriesverse groenten en fruit toeneemt. Deze producten zijn ideaal om te bewaren en kan je consumeren wanneer je maar wilt. In situaties als deze zijn vriesverse producten onmisbaar.”

Om het virus bij Ardo buiten te deur te houden, heeft het bedrijf een Corona Task Force opgericht. Hierin zitten 15 personen van verschillende afdelingen, de CEO en het management. “Om de twee dagen neemt deze groep de situatie door en heeft preventieve maatregelen opgezet. In alle ruimtes zijn ontsmettingsmiddelen voorhanden, is er de mogelijkheid om thuis te werken en hebben we voor de chauffeurs ook diverse maatregelen getroffen. Zo proberen we ons best te doen om de continuïteit van het bedrijf te kunnen garanderen”, aldus Roger.

Steven Laridon, d’Arta
“De afgelopen weken hebben we een kleine toename gezien in de vraag naar diepvriesgroenten, maar die stijging was niet echt spectaculair”, vertelt Steven Laridon van d’Arta. “We hebben nog genoeg voorraad diepvriesproducten, dus maken we ons geen zorgen als de mensen gaan hamsteren.”

Zelf heeft het bedrijf maatregelen genomen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. “Normaal gezien wordt enkel bij het betreden van de fabriek de handen gedesinfecteerd, nu passen we ook de handendesinfectie toe bij de chauffeurs, externen aan loketten en weegbrug. Daarnaast beperken we reizen tot een minimum. Als de reis niet noodzakelijk is, doen we het niet. We hebben extra info meegegeven aan de werknemers in verband met het virus op schermen en via een interne communiqué. Waar we kunnen proberen we maatregelen te treffen”, zegt Steven.

Sofie De Vriendt, Greenyard Frozen
Ook bij Greenyard Frozen zijn de nodige maatregelen getroffen. "Alle nationale richtlijnen leven we na. Vrachtwagenchauffeurs en telers moeten een coronavragenlijst invullen en wanneer zij een risico vormen, komen ze het bedrijf niet in. Ook werknemers die symptomen vertonen kunnen het best thuisblijven", vertelt Sofie De Vriendt van Greenyard Frozen. 

"Tevens vormt het virus voor de business continuity nog geen probleem. We hebben sowieso een bufferstock en we hebben een wijdverspreid gamma van leveranciers. Hierdoor zijn we niet afhankelijk van één of enkele landen. Zo lopen we veel minder risico", stelt Sofie.