Bosnië-Herzegovina: de AGF-sector ziet een lichte exportstijging

De AGF-sector noteerde in 2019 een lichte exportstijging ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl tegelijkertijd een sterke importstijging van 16% werd genoteerd, volgens een analyse van de Bosnische Kamer van Koophandel (VTKBiH) en het Zweedse/ USAID FARMA II-project.

Het hoofd van het USAID FARMA II-project voor de AGF-sector, Velibor Trifkovic, heeft verklaard dat de totale export € 96 mln bedroeg en de import € 205 mln, wat een bevestiging is van het gebrek aan aanbod op de binnenlandse markt.

In 2015 bedroeg deze import € 149 mln en nam in de daaropvolgende jaren toe. De dekking van de import door export bedroeg 52%, een lichte daling ten opzichte van het voorgaande jaar.

Fruit- en groententelers blijven de handel domineren. Er werd voor € 62 mln aan fruit geëxporteerd, voor € 22 mln aan groenten en voor € 10 mln aan bewerkte producten.

Trifkovic legde uit dat binnen de import het aandeel van fruit ongeveer 51% is, dat van groenten 26%, en dat van bewerkte groenten en fruit 22%.

De vijf belangrijkste exportproducten, goed voor 52% van de export, zijn: diepgevroren frambozen (€ 30 mln), peren (€ 8 mln), appelen  (€ 6 mln), augurken (€ 3 mln) en pruimen (€ 2,5 mln).

Wat de buitenlandse handel in de AGF-sector met de partnerlanden betreft, is Servië een toonaangevende partner in het totale handelsvolume: de import uit Servië verdubbelt de export uit Bosnië en Herzegovina. Er is een positieve handelsbalans met Duitsland en de Russische Federatie.

Bron: sarajevotimes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven