Hoge prijzen en een uitdagend citrusseizoen voor Turkije

Het Turkse citrusseizoen verliep dit jaar niet zonder uitdagingen. "Ondanks het feit dat het weer meezat, zijn de citrusprijzen momenteel vrij hoog," zegt Mustafa Arslan, eigenaar van MDA Agricultural Products. "Voor Turkse exporteurs was het citrusseizoen niet om over naar huis te schrijven. De prijzen zijn op dit moment erg hoog. Momenteel hebben de prijzen het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar bereikt. We verhandelen Valencia-sinaasappelen, Riored-grapefruit, Lama-citroenen en mandarijnen. Hoewel het seizoen nog niet voorbij is, is de vraag erg zwak. Vorig jaar was de vraag veel sterker dan nu. Het seizoen zal tussen half en eind april eindigen, met uitzondering van dat van citroenen, waaraan naar verwachting eind maart al een einde zal komen." 

Hoewel de hoeveelheden gelijk zijn aan die van vorig jaar, verloopt dit seizoen minder voorspoedig. "De prijzen mogen dan aan de hoge kant zijn maar de kosten zijn ook fors gestegen. Onze inkomsten zijn dus beduidend lager dan vorig jaar. Bij aanvang van het seizoen verhandelden we kleinere maten als gevolg van het tekort aan neerslag," legt Arslan uit. "De afgelopen maanden was het goed weer en zijn we erin geslaagd om vrijwel heel onze oogst binnen te halen. Ik zou zeggen dat we ongeveer 80% van onze totale productie hebben kunnen oogsten. Het goede weer is ook goed nieuws voor de toekomst omdat we geen schade verwachten als gevolg van vorst."

Het citrus van MDA Agro wordt naar 24 landen geëxporteerd, verdeeld over vier werelddelen. Uitbreiding is vrij moeilijk voor het bedrijf, legt Arslan uit: "Met uitzondering van Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland exporteren we naar alle overige Europese landen. We exporteren ook naar landen in het Midden- en Verre Oosten. Tot slot wordt ons citrus ook naar Noord-Amerika geëxporteerd. Op dit moment is er geen reden om nieuwe markten te betreden omdat we alleen orders van onze bestaande partners kunnen accepteren. Onze export blijft beperkt tot ongeveer 10.000 ton per seizoen. Het voordeel is dat we ons volledig kunnen richten op het verbeteren van de kwaliteit van onze producten en daar zijn onze klanten zeer erg mee. Wanneer onze klanten tevreden zijn, dan zijn wij dat ook!"

Evenals elders ter wereld is het coronavirus ook binnen de Turkse exportsector een veelbesproken onderwerp. "Het virus verspreidt zich in rap tempo en hoewel we tot nu toe weinig hinder hebben ondervonden, zou het tegen het einde van het seizoen toch uit kunnen groeien tot een serieus probleem. Als het virus om zich heen blijft grijpen, dan denk ik dat de transportsector tot stilstand komt en de consumptie van buitenlandse AGF wereldwijd daalt. Om deze reden zijn wij van plan om het citrusseizoen dit jaar zo vroeg mogelijk af te ronden," zegt Arslan tot slot. 

 

Voor meer informatie:

Mustafa Arslan
MDA Agricultural Products
Mobile: +90 541 348 39 09
Email: mustafa@mda-agro.com   
www.mda-agro.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven