Canarische Eilanden

"De vraag naar rode bananen is veel hoger dan het aanbod"

Sinds vorige week liggen er opnieuw rode bananen in de Alcampo supermarkten op de Canarische eilanden. Het fruit is zo populair en het aanbod zo beperkt dat er pas deze week rode bananen naar het Spaanse vasteland gezonden worden, zo legt Ricardo Torres uit, de manager van FAST, de bijna exclusieve verdeler van rode bananen op de Canarische eilanden.

"We hebben 99% van de afzet in handen van de rode bananen die op de Canarische eilanden worden geteeld. Het product is populair om z’n originele kleur. Vorig jaar konden we niet aan de vraag op de eilanden en het vasteland voldoen", legt de teler en handelaar uit.

De kleur van de banaan houdt het midden tussen paars en bruin. De schil is dikker dan die van gele bananen. Het fruit is wat kleiner dan de gangbare banaan en heeft een verrassend zoete en lichte smaak die aan frambozen doet denken.

De rode bananen liggen in niet veel supermarkten, ook al worden ze al 20 jaar geteeld op de Canarische eilanden en in de provincie Málaga, nadat het Canarische Instituut voor Teeltonderzoek (ICIA) de eerste zaden uit Frankrijk had meegebracht.

"Het is een banaan die op het vasteland weinig bekend is. Je ziet de rode bananen vaak op beurzen, maar niet in de schappen van de supermarkten. Alles wat we naar het Spaanse vasteland zenden, is in een mum van tijd uitverkocht. Het is een exclusief product met een laag aanbod. De prijs ligt dan ook hoog maar we streven naar een vaste prijs", zegt Ricardo Torres.

Ook in de Franse overzeese departementen Martinique en Guadaloupe wordt de rode banaan in kleine hoeveelheden geteeld. In de Verenigde Staten is de banaan wel ruim bekend en zelfs heel populair. Het fruit wordt ook geteeld in Oost-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en de Arabische Emiraten.

FAST biedt de rode banaan dit seizoen aan in een milieuvriendelijke kartonnen verpakking met composteerbaar flowpack met het opschrift "Ik ben geen plastic". Auchan Retail Spanje lanceerde in november vorig jaar een assortiment onder het huismerk “Gecontroleerde Alcampo Productie” met 100% lokaal fruit (van de Canarische eilanden) zoals avocado, mango, passievrucht, boomtomaat (tamarillo) en papaja.

Voor meer informatie:
Ricardo Torres
Sociedad Agraria de Transformación (FAST)
Tel: +34 922381574 (Spanje)
Mob: +34 670 428 141

Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven