Droog jaar lijkt geen effect te hebben op oogst

Grotere hoeveelheden en grotere maten Nieuw-Zeelandse appelen

De Nieuw-Zeelandse oogst van vroege variëteiten begon eind januari en de oogst is nu in volle gang.

"Onze oogstraming voorspelt een bruto-oogst van 5% ten opzichte van vorig jaar op ongeveer 600.000 ton, waarvan het exportaandeel met 409.000 ton (22,7 mln dozen à 18 kg) 3% meer is dan vorig jaar. Globaal is de grootte van het fruit iets beter dan vorig jaar," zegt Alan Pollard Chief Executive van New Zealand Apples and Pears.

Het is een droog jaar in Nieuw-Zeeland geweest, maar Alan is zich niet bewust van enige significante impact van het droge weer op de appelteelt.

Exportmarkten
"We zijn nog maar net begonnen met de verzending en de eerste aanwijzingen zijn dat onze markten reikhalzend uitzien naar de komst van ons fruit dit jaar. We houden de impact van het coronavirus nauwlettend in de gaten, zowel wat betreft de toegang tot de markten als de scheepvaartlogistiek.” 

"We volgen de voortgang van de Green Deal in Europa op de voet. Nieuw-Zeeland blijft onderhandelen over een vrijhandelsovereenkomst met de EU. De Braeburn-volumes van Nieuw-Zeeland naar Europa/VK blijven dalen, met dit jaar naar schatting 1 mln dozen of 30% minder dan in 2018."

De volumes van Nieuw-Zeelandse appelen naar India variëren in de loop der jaren, met een piek van 26.000 ton in 2018. Vorig jaar werd 17.000 ton verzonden. Er geldt een tarief van 50% voor appelen naar India. Alan ziet een kans om de export naar India in de toekomst te laten groeien: "Voor het eerst ging in 2019 meer dan 50% van ons fruit naar Azië. Het Midden-Oosten, Azië en Afrika bieden ons kansen voor de toekomst."

Voor meer informatie:
Alan Pollard
Apples and Pears New Zealand
+64 (21) 576 109
alan@applesandpears.nz
www.applesandpears.nz


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven