Stefaan Van Elven, Van Elven Agra

"Als het slecht weer blijft hebben we langer oude aardappelen nodig"

Tholen – De aardappelmarkt is vrij kalm op het moment. De prijzen zijn momenteel wat aan het dalen, omdat de vraag wat afneemt. “Het is de afgelopen maanden geen winter geweest. De temperaturen zijn veel te hoog waardoor de vraag niet top is. Echte wintertemperaturen zijn een stuk beter voor de verkoop”, vertelt Stefaan Van Elven, van Van Elven Agra. “De kwaliteit van de aardappelen is ondanks de droge zomer, nog altijd erg goed. Op zich is de situatie positief, maar het kan altijd beter.”


3 generaties ‘Van Elven’. Vlnr : Petrus, Cyriel, Stefaan en Fons

“We hebben al weken erg veel regen gehad en het ziet er naar uit dat we de komende week ook weer regen krijgen. Als het slechte weer blijft aanhouden hebben we langer oude aardappelen nodig, omdat we geen nieuwe aardappelen kunnen poten. Vorig jaar hadden we al nieuwe aardappelen gepoot, maar dat was ook vrij uitzonderlijk. Gewoonlijk poten we rond 20 maart nieuwe aardappelen, maar ik weet niet of we dat gaan halen dit jaar”, zegt Stefaan.

Vanwege het verbod op chloorprofam staat de Europese aardappelsector voor een grote uitdaging. “Wij zijn dit jaar al gestart met het inzetten van alternatieve middelen. Zo kunnen we ervaring opdoen en tot nu toe hebben de middelen goed gewerkt. Echter zijn de alternatieve middelen drie keer zo duur als het oude middel. Het zou fijn zijn dat we die kosten terug kunnen verdienen met hogere prijzen, maar daar ben ik huiverig voor. De contracten met de industrie worden tot nu toe niet voldoende aangepast om de kosten te dekken”, besluit Van Elven.

Voor meer informatie:
Stefaan Van Elven
Van Elven Agra
Eindhoutseweg 42
2431 Veerle-Laakdal
Tel: 014/84.05.32
info@vanelven.be   
www.vanelven.be  

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven