maar niet met hectares tegelijk, ondanks importverbod

Nog even geduld: de verse Hollandse sopropo komt eraan

Tholen – Liefhebbers van de Surinaamse groente sopropo, ook wel bekend als bitterkomkommer, zijn sinds 1 januari naarstig op zoek naar de speciale, gebobbelde komkommer. Een Europees verbod op de import uit Suriname en de Dominicaanse Republiek heeft de aanvoer van verse sopropo doen opdrogen.

Nederlandse teelt is er wel, maar die laat nog wel tot eind mei op zich wachten, zo vertellen telers Ron van der Zwet en Steef Meewisse. “Onze teelt is ook maar een druppel op een gloeiende plaat als je bedenkt dat er daar honderden hectares staan.”


Ron tussen de sopropo. Foto uit Magazine Green Health Solutions

Veel vragen
Zowel Ron als Steef telen de Surinaamse groente in Nederland op kleine schaal. Samen komen ze nog niet aan één hectare. Platgebeld na het importverbod worden ze niet, maar veel aanvragen zijn er wel. “Er staat al aardig wat op de rol voor dit jaar”, aldus Ron die in april vorig jaar met de teelt begon op 4000 vierkante meter.

Dit jaar is het areaal kleiner, ondanks het verbod. “De afzet was in 2019 best nog wel lastig, omdat de kritische consument nog moet wennen aan de Hollandse versie van deze van oorsprong Surinaamse groente.”

Kleinschalig
Steef is alweer zeven jaar proefondervindelijk met de teelt bezig. Het verhaal van Ron over de ‘woekergroente die binnen de kortste keren door de luchtramen groeit’ kan hij dan ook onderschrijven. “Dat je voor dat je het weet buiten staat te oogsten klopt wel ja. Het is een moeilijke teelt.”

Dit jaar teelt Steef op 1500 vierkante meter. “Drie jaar terug hebben we ook weleens 5000 vierkante meter gehad, maar de afzet was toen toch wel moeilijk.”

Diepgevroren, ook uit Nederland
Kansen biedt het importverbod wel. “Alleen uit Mexico komt momenteel nog wel sopropo, maar eigenlijk alleen omdat de Mexicaanse overheid de logistiek subsidieert”, weet Steef. “Zonder die subsidie wordt het voor hen ook lastig.”

De Nederlandse consument die ondertussen op zoek is naar sopropo, moet het voorlopig nog even met diepgevroren product doen. “Dat ligt bij mij momenteel in de vriezer”, bevestigt Ron. Ook uit Suriname komt ingevroren sopropo. Het verbod geldt namelijk alleen voor vers product.

Een Surinaamse teler is na het verbod op de naar verluid ‘grote vraag naar verpakte sopropo’ ingesprongen en minimaal 1000 kilo per dag gaan verwerken. De eerste zending naar Nederland ging op 17 december weg.

Voor meer informatie:
Onze Volkstuinen
Ron van der Zwet
06-51 52 65 86
info@onzevolkstuinen.nl 

Fresh Farma
Steef Meewisse
steef@freshfarma.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven