Uruapan is een van de gevaarlijkste steden in Mexico vanwege… de avocadoteelt

Uruapan, de "avocado-wereldhoofdstad", is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de gevaarlijkste steden in Mexico. Volgens gegevens van het Mexicaans Nationaal Instituut voor Geografische Statistiek (Inegi) werden er in 2018 in de stad 297 moorden gepleegd. Dat cijfer is vergelijkbaar met dat van oorlogsgebieden en statistisch gezien is de kans groter vermoord te worden in Uruapan dan vier van de zes nummers in de Duitse loterij juist te hebben.

In de staat Michoacán, waarin de stad Uruapan ligt, wordt 40% van alle avocado's ter wereld geteeld. Het merendeel ervan wordt geëxporteerd naar de Verenigde Staten. In 2018 bedroeg de Mexicaanse export van avocado’s naar de VS €2,4 mld. Een kilo avocado’s, ongeveer vijf stuks, kost momenteel ongeveer €1,24 in Uruapan. In de supermarkt over de grens betaal je €1,15 per stuk.

De winstmarges in de avocadohandel zijn niet onopgemerkt gebleven voor de drugskartels. In Michoacán woedt al een tijdje een hevige strijd tussen het kartel Jalisco Nueva Generación, momenteel het grootste in Mexico, en het kartel Los Viagras, zo zegt Javier Oliva, een politicoloog aan de Nationale Universiteit van Mexico (UNAM). De kernactiviteit is en blijft nog steeds cocaïne, marihuana en drugspillen. "Maar de concurrentie is toegenomen. In plaats van de vier grote kartels die we vroeger hadden, zijn er nu een 250-tal criminele organisaties in Mexico", legt hij uit. Er heerst een strijd om de controle over grotere gebieden en er worden ook nieuwe bronnen van inkomsten aangeboord, zoals diefstal van brandstoffen, overvallen, prostitutie, orgaanhandel en afpersing. En nu ook avocado's...

De doorbraak van de avocado
De opkomst van de avocado begon in de VS na de ondertekening in 1994 van het NAFTA-vrijhandelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico. Waar de avocado voordien slechts een dure garnering was voor in de gastronomie, was het fruit plots verkrijgbaar in alle supermarkten. Tegenwoordig eet een Amerikaan gemiddeld 3,2 kilo per jaar, vooral in de Super Bowl-periode. Guacamole is voor de finale van het American football wat bier is voor het Oktoberfest.

Escalatie van geweld
Onschuldige mensen zitten steeds meer gevangen tussen twee fronten. Begin februari stierven twintig mensen, waaronder verschillende kinderen, in drie dagen tijd in aanslagen van het Uruapan-kartel. Vorige week vond de politie een graf met 24 lichamen in de buurt van de stad. Dit soort nieuws is helaas schering en inslag geworden in Mexico. Sinds de zogenaamde “war on drugs” in 2006 in Mexico begon, zijn al 250.000 mensen gestorven.

Bron: dw.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven