In Catalonië rijpt het fruit 1 maand eerder dan 50 jaar geleden

Op basis van sinds 1971 verzamelde gegevens van de Meteorologische Dienst van Catalonië (SMC) blijkt dat de fruitbomen in de Spaanse provincie Tarragona 15 dagen eerder in bloei komen te staan dan 50 jaar geleden en het fruit 1 maand vroeger rijp is. De weerdienst en het Centrum voor Ecologisch Onderzoek en Bosbouwtoepassingen (CREAF-UAB) doen een gezamenlijk onderzoek naar de relatie tussen de fenologie en de klimaatverandering.

Door de samenwerking wisselen beide centra gegevens uit en onderzoeken ze specifieke plant- en diersoorten en de veranderingen die ze in de loop van de tijd ervaren. De gegevens worden aangereikt door het RitmeNatura.cat observatorium, sinds 2017 onder de vleugels van CREAF, en door het netwerk Xarxa Fenològica de Catalunya (Xarxa Fenocat), sinds 2013 een afdeling van SMC.

Joan Pino, directeur van CREAF, hoogleraar ecologie aan de Onafhankelijke Universiteit van Barcelona (UAB) en één van de verantwoordelijken van RitmeNatura, zegt dat de door het SMC verzamelde gegevens bevestigen dat bijvoorbeeld peren 37 dagen eerder rijpen dan 50 jaar geleden en abrikozen 28 dagen. Peren vervroegen het rijpingsproces met een ritme van gemiddeld 8 dagen per decennium, voor abrikozen is dat 6 dagen.

De fenologische veranderingen zijn opgetekend door de waarnemer Josep Borrell die gedurende bijna 50 jaar systematisch gegevens verzameld heeft in de gemeente La Serra d'Almos. Het SMC heeft de gegevens voor de periode van 1971 tot 2018 gepubliceerd in de meest recente editie van het Jaarrapport voor Klimaatindicatoren.

De directeur van het SMC, Eliseu Vilaclara, wijst op de hoge temperaturen van deze winter in Catalonië en met name in het noorden van de regio, waar de gemiddelde temperatuur van januari 2020 tot 3 ºC hoger was dan het gemiddelde voor die maand tussen 1961 en 1990.

In december 2019 was het verschil nog groter in het hooggebergte, namelijk 3,5 °C. Februari was dan weer de warmste maand in 107 jaar sinds metingen worden verricht door het Fabra Observatorium in Barcelona.

Bron: Efe / lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven