Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Roemeens aardappelareaal tussen 2013 en 2019 gehalveerd

Romulus Oprea, voorzitter van de Nationale Aardappelfederatie van Roemenië (FNCR), vertelt dat de aardappelen op het punt staan te verdwijnen en dat de teelt op nationaal niveau tot onder 40% van de vraag is gedaald.

Aurel Tanase, voorzitter van OIPA Vegetables-Fruits, stelt dat de problemen waarmee telers worden geconfronteerd sinds december vorig jaar aan het ministerie van landbouw zijn voorgelegd en dat er tot nu toe geen reactie is gekomen.

Bij gebrek aan concrete maatregelen zal de aardappelsector de problemen op middellange en lange termijn zelf aanpakken. Daarom riep Tanase op tot het beëindigen van oneerlijke concurrentie en import. Ook riep hij het ministerie van landbouw dringend op om te bemiddelen bij een vergadering met de grote retailers om te voorkomen dat ze van de markt verdwijnen.

Sorin Chiru, directeur-generaal van het National Institute for Research and Development for Potato and Sugar Beet (INCDCSZ), bevestigde van zijn kant de noodzaak van onderzoeksfinanciering om nieuwe, meer concurrerende aardappelrassen te ontwikkelen. Tegelijkertijd stelde de directeur van het INCDCSZ een zorgvuldiger en correcter toezicht op het aardappelareaal voor om een realistisch ontwikkelingsplan voor het toekomstige Nationaal Strategisch Plan 2021 - 2027 te garanderen.

Volgens gegevens van het Agency for Payment and Intervention in Agriculture (APIA) is het aardappelareaal in Roemenië de afgelopen zes jaar gehalveerd van 54.000 ha in 2013 tot 27.000 ha in 2019.

Bron: ro.sputnik.md


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven