BLE-marktrapport week 09/2020

'Israëlische Orri-clementines lieten zich vlot verkopen'

Uit Spanje stamden inmiddels voornamelijk Nadorcott en Nova. Tango, Safor en Orri hadden eerder een aanvullend karakter. Clemenvilla verdween steeds meer uit de handel. Uit Israël kwamen hoofdzakelijk Orri-clementines, waar over het algemeen een goede vraag naar was waardoor ze zich vlot lieten verkopen. Bovendien waren er in Hamburg Israëlische minneola's beschikbaar. Marokko was met voordelige Nadorcott-mandarijnen op de markt present, Turkije in het bijzonder met Murcott en Nova.

In z'n totaliteit verliep de handel ronduit tevredenstellend. Vanwege de lage temperaturen waren de afzetmogelijkheden namelijk merkbaar verbeterd. Plaatselijk was er echter sprake van een wisselende kwaliteit, wat resulteerde in een brede prijsspanne. Zo kostten Spaanse Nadorcott-mandarijnen in Berlijn bijvoorbeeld tussen de 12 euro per krat van 10 kg en 20 euro per verpakking van 8 kg. De prijzen vertoonden geen uniforme richting. Soms tendeerden ze licht naar beneden, af en toe klommen ze echter ook omhoog als gevolg van een beperkte beschikbaarheid. Egyptische en Italiaanse leveringen completeerden het productpalet in een zeer geringe omvang. Spaanse clementines waren vrijwel helemaal uit de handel verdwenen.

Appelen
Nog steeds domineerden Duitse offertes de handel. De conditie verslechterde zich in sommige gevallen, waardoor de distributeurs gedwongen waren hun prijzen te verlagen.

Peren
Italiaanse leveringen domineerden de handel: aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan en de prijzen veranderden hierdoor niet wezenlijk.

Druiven
Zuid-Afrika domineerde de markt met Crimson Seedless en Thompson Seedless. De presentie van Indische Thompson Seedless nam alleen in Hamburg sterk toe. Leveringen vanuit Brazilië, Namibië en Peru completeerden over het algemeen het assortiment.

Sinaasappelen
Spaanse Navelina sinaasappelen verloren continue aan betekenis,  ondertussen groeide de relevantie van Navelate en Lane Late met succes. Alles bij elkaar veranderden de prijzen niet wezenlijk.

Bananen
Zoals gebruikelijk was het aanbod relatief goed afgestemd op de relatief bescheiden vraag. De prijzen bleven vaak op het bestaande niveau.

Bloemkool
Italiaanse leveringen domineerden de markt, Franse leveringen speelden een kleine rol. Aan de vraag kon moeiteloos worden voldaan, aangezien deze niet bijzonder groot was. De Spaanse bloemkolen werden in sommige plaatsen uit het assortiment gehaald, aangezien er in de loop van de week steeds minder interesse voor was.

Sla
IJsbergsla stamde uitsluitend uit Spanje. De prijzen vertoonden een neerwaartse trend. Op sommige plaatsen kwam hier richting het weekend verandering in, toen konden er lichte prijsverhogingen door worden gevoerd.

Komkommers
De Spaanse aanvoer nam weliswaar af, maar vormde echter nog steeds het fundament van het aanbod. Nederlandse, Griekse en Belgische ladingen zag men daarnaast het meest op de markt.

Tomaten
Zoals gebruikelijk op dit punt in het seizoen, was er sprake van een breed assortiment. Men zag dat de handel niet uniform verliep, want de prijzen trokken de ene keer aan en daalden de andere keer.

Paprika's
De Spaanse aanvoer domineerde de markt, Turkse en Marokkaanse paprika's speelden een kleine rol. De handel verliep rustig en de prijzen ontwikkelden zich verschillend.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven