Het nieuwe Marokkaanse landbouwplan een bedreiging voor het Spaanse citrus

Markten, die momenteel gesloten zijn voor Spaans citrus, zoals de VS die de tariefbarrières voor Spaans fruit blijft behouden of Rusland met het veto op EU-import sinds augustus 2014, zijn vaste exportbestemmingen voor Marokkaans citrus. Marokko heeft dit seizoen bijvoorbeeld 100.000 ton citrus naar de VS gezonden, terwijl Spanje daar niets tegenover kan stellen vanwege de tariefbarrières die president Donald Trump heeft opgelegd.

Het nieuwe en ambitieuze Marokkaanse landbouwprogramma, Marokko Groenplan II, houdt investeringen in van bijna €10.000 mln om een teeltareaal van 510.000 hectare te voorzien van irrigatie. Marokko is volop aan het concurreren met de andere Middellandse Zee landen, maar ook met Zuid-Afrika, in de strijd om Europees marktaandeel voor sinaasappelen en mandarijnen, maar ook voor ander fruit en groenten.

Na kennis te hebben genomen van de nieuwe ontwikkelingsstrategie Generation Green 2020-2030 en het ontwikkelingsplan voor watervoorziening en bosbouw die vorige week voorgesteld zijn door de Marokkaanse minister van Landbouw en koning Mohammed VI, waarschuwen de verschillende landbouworganisaties in Valencia voor de ernstige risico's voor de Spaanse sector als Brussel en Madrid geen eerlijke concurrentie kunnen garanderen.

"We vragen dat Europa voor Marokko dezelfde fytosanitaire normen hanteert als voor Spanje”, zegt Juan Salvador Torres, de algemeen secretaris van de Spaanse landbouworganisatie AVA-Asaja. Hij legt uit dat de voorkeursbehandeling die Marokko geniet van de VS en de EU op basis van een preferentiële handelsovereenkomst de Spaanse citrusbelangen zal blijven schaden.

Carles Peris, de algemeen secretaris van de landbouwvereniging Unió de Llauradors, laat eenzelfde stem horen. Hij legt de nadruk op de laksheid van het pact tussen de EU en Marokko en eist een strikte naleving van de fytosanitaire normen, zoals controles op residuen in de vertrekhavens, maar ook op het gebied van arbeidswetgeving. "Marokko heeft de afgelopen jaren flink vooruitgang geboekt op handelsgebied met zijn citruszendingen naar Rusland en de VS. Spanje blijft evenwel exporteren naar steeds dezelfde markten. Het blijft ter plaatse trappelen", zegt Carles Peris.

De organisatie Cooperatives Agro-alimentàries benadrukt dat Marokko enorme investeringen doet in een grootschalig agrarisch model terwijl de Valenciaanse Gemeenschap maar geen stappen onderneemt in de transformatie van haar kleinschalige teeltmodel.

Bron: elperiodicomediterraneo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven