Luciën de Wit, LuBa Fresh:

"Kwalitatief geen topjaar India-druiven, prijsverwachting wel een stuk gunstiger"

Tholen - Afgelopen week bezocht Luciën de Wit van LuBa Fresh zijn druivenpartners in India en zag daar bevestigd dat er veel minder druiven naar Europa zullen komen. "De oorzaak is dat er veel verloren is gegaan tijdens de zware regenval van oktober, gevolgd door weinig zonlicht in de maanden december en januari. Hierdoor is het kwalitatief geen topjaar en zijn er veel 'crack' berries, glazige druiven, en is de brixwaarde veel te laag gebleven."

"Veel druiven zijn hierdoor verloren gegaan en ook is het volume exportgeschikte druiven ook een stuk lager. Met name kleinere telers hebben besloten dit jaar niet te exporteren om risico's te voorkomen. Zoals het er nu naar uitziet, zal India uitkomen op 7.500 containers export naar  Europa dit seizoen. Vorig jaar waren dit nog 10.500 containers, dus dat is een daling van ruim 30% en een evenaring van het jaar 2016. Naar verwachting zullen van die containers er circa 5.500 Rotterdam bereiken en dat waren er 8.000 in 2019."

Overigens is er zeker nog geen reden tot paniek, want vorig jaar waren er veel te veel druiven op de markt", constateert Luciën. "Met name het Verenigd Koninkrijk en Rusland laten een grote terugval in het volume zien. De oorzaak hiervan is dat er niet voldoende kwaliteit beschikbaar is volgens de Britse specificaties en dat Rusland de fyto-eisen zodanig heeft bijgesteld dat het voor een groot deel van de exporteurs niet mogelijk is om nog naar Rusland te exporteren."

"De eerste binnenkomsten vanuit India waren van matige kwaliteit, maar dit wordt wel wekelijks beter omdat de groeiomstandigheden zijn verbeterd. Kwalitatief zal het dus geen topjaar worden, al voldoen de meeste druiven wel aan de kwaliteitsnormen. De maat hoeft met 16-17 mm geen probleem te zijn en ook de kleuring en brix is voldoende, maar qua uniformiteit is het gewoon geen topjaar", vertelt Luciën.

"De prijs, die de exporteurs dit jaar aan de telers moeten betalen, ligt veel hoger dan vorig jaar. Met name de prijzen voor blauwe pitloze druiven, (omgerekend omgerekend in 4,5 kg € 12,- en in mix punnets € 15,50) en in de Crimson seedless (punnets € 2,25) zijn hoog, al zijn die voornamelijk voor de Zwitserse en Duitse supermarkten", aldus Luciën.

"De prijzen op de druivenmarkt zijn de laatste weken natuurlijk erg hoog geweest, maar zijn nu wel wat aan het teruglopen. Maar de verwachting is wel dat we een hele andere situatie zullen krijgen dan vorig jaar. Dat zie je ook terug in de prijzen, want die liggen richting de supermarkten zo'n 50% hoger dan dezelfde periode vorig jaar, dus prijstechnisch ziet het er een stuk gunstiger uit. Ik verwacht zeker geen tekort in druiven maar het zal wel weer een uitdaging worden dit jaar om de juiste keuzes te maken", aldus Luciën.

Voor meer informatie:
Luciën de Wit
LuBa Fresh
Tel: 077-777 7715
Mob: 06-41273443
Fax: 077-777 7725
L.deWit@LuBaFresh.com  
www.LuBaFresh.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven