Nieuwe wetgeving of importboycot effectief?

Mexicaanse avocadotelers komen in opstand tegen intimiderende drugskartels

Het succes van de Mexicaanse avocado-export, die vorig jaar 322.000 mln euro omvatte, heeft veel telers uit plattelandsgebieden aan de armoede helpen ontsnappen, vooral in de staat Michoacan in het zuidwesten van Mexico. Helaas heeft het ook de aandacht getrokken van de drugskartels, die de avocadotelers afpersen en hen vaak elke kilo die ze exporteren in rekening brengen.

De avocadotelers, die de situatie beu zijn, hebben de wapens opgenomen tegen de drugkartels en zijn de straat opgegaan om te demonstreren. De gouverneur van Michoacan heeft beloofd een nieuwe anti-afpersingseenheid op te richten, maar het valt nog te bezien of die werkt. Hoewel deze intimidaties al jaren een probleem vormen, heeft een recente golf van media-aandacht een debat op gang gebracht over de vraag of het ethisch verantwoord is om ‘bloedadvocado's’ te kopen, die nu als een ‘conflictproduct’ worden beschouwd. Echter, het voorstellen van een boycot van de avocadoconsumptie om de kartels te bestrijden zou alleen maar schadelijk zijn voor het inkomen van de telers, die al gestraft worden door de drugshandelaren.

Volgens sommige rapporten hebben de kartels zelfs avocadoplantages overgenomen. Het is zo dat georganiseerde criminele groepen in Mexico geld witwassen in een grote verscheidenheid aan bedrijven in het land, zoals blijkt uit een zwarte lijst die is opgesteld door het Amerikaanse ministerie van Financiën. De criminelen 'investeren' ook hun winsten in de VS, zoals blijkt uit een berucht geval van kartels die geld via de Amerikaanse paardenrennen witwasten.

Tegelijkertijd zijn er verontrustende problemen van ontbossing en overmatig watergebruik als gevolg van de avocadoteelt in Mexico, maar dit is ook het geval bij veel gewassen en dat vereist de toepassing van milieuwetgeving, omdat nu ook degenen die zich wel aan de regels houden worden benadeeld door diezelfde wetgeving.

Een andere maatregel die zou bijdragen aan het terugdringen van de criminaliteit die zich rond de avocadoteelt heeft ontwikkeld, zou zijn dat de VS de avocado-import uit meer gebieden van Mexico zouden toestaan. Op dit moment zijn er maar weinig gemeenten die door het Amerikaanse ministerie van Landbouw zijn gecertificeerd om te exporteren, waardoor de avocadoteelt zich in Michoacan heeft geconcentreerd. Ondanks de negatieve aspecten is de avocadoteelt in Mexico echter een bron van voordelen geweest voor de regio’s waarin avocado verbouwd wordt en heeft het een alternatief geboden voor drugshandel en de teelt van opium en marihuana.

Bron: nytimes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven