Er is nood aan een goed akkoord met het VK

Europatat wil ook in de toekomst Britse aardappelen blijven importeren

In het kader van de onderhandelingen voor een nieuw partnerschap tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk heeft Europatat, de vereniging die de Europese aardappelsector vertegenwoordigt, een nota met haar standpunt naar het onderhandelingsteam en de bevoegde ambtenaren van het DG AGRI en DG SANTE opgestuurd. De vereniging vraagt de Europese Commissie prioriteit te geven aan de wijziging van de huidige EU-wetgeving om het Verenigd Koninkrijk op te nemen als een van de derde landen waaruit de EU pootgoed en consumptieaardappelen kan importeren.

De leden van Europatat maken zich grote zorgen over de toekomst van de aardappelhandel tussen de 27 EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk, dat ongeveer 5,5 mln ton consumptieaardappelen en pootgoed produceert, ongeveer 10% van de totale productie van de EU-28. Het VK importeert jaarlijks ongeveer 255.000 ton (€112 mln), waarvan ongeveer 191.000 ton (€84 mln) afkomstig is uit de 27 EU-lidstaten.

Ongeveer 12% van de EU-export van consumptieaardappelen en pootgoed gaat naar het VK (in waarde stijgt dat cijfer naar 13%). Voor het VK bedraagt die import uit Europa 75% van alle aardappelen die het land binnenkomen (zowel in volume als waarde).

De export van aardappelen vanuit het VK naar de EU bedraagt ongeveer 295.000 ton, goed voor €138 mln. Het merendeel daarvan is pootgoed, namelijk 70% in volume (ongeveer 205.000 ton) en 60% in waarde (ongeveer €84 mln).

Voor Europatat is het daarom van cruciaal belang dat de onderhandelingen leiden tot een stabiele situatie en dat de afzetpartijen van de 27 EU-lidstaten niet inboeten aan concurrentievermogen op de Britse en internationale markten.

Bron: agronewscastillayleon.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven