Zuid-Afrikaanse avocado's en macadamia's doelwit criminele netwerken

Volgens het Global Initiative Against Transnational Organised Crime proberen georganiseerde misdaadbendes een graantje mee te pikken op de lucratieve Zuid-Afrikaanse avocado- en macadamiamarkt.

Voor de Zuid-Afrikaanse tuinbouwsector komt het zeker niet als een verrassing dat de zwarte markt voor macadamianoten en avocado's floreert. Macadamia's behoren tot de duurste noten ter wereld en jaarlijks sneuvelen er weer prijsrecords. Op internationale markten loopt de prijs voor dit product op tot wel €45 per kilo. 

Avocado's worden ook wel het 'groene goud' genoemd omdat de sterke wereldwijde vraag de prijzen steeds verder opdrijft. In Zuid-Afrika stegen de avocadoprijzen in februari 2020 tot €1,46 per stuk als gevolg van het het feit dat de vraag het aanbod overtrof. 

De populariteit van beide gewassen is eigenlijk een tweesnijdend zwaard voor de Zuid-Afrikaanse tuinbouwsector. De afgelopen vijf jaar is de diefstal van macadamia's sterk toegenomen, evenals die van avocado's. Tuinbouworganisaties laten weten dat de diefstal steeds vaker het werk lijkt te zijn van de georganiseerde misdaad, waarbij bendes die de gestolen producten verhandelen de legitieme markt infiltreren. 

Februari en maart zijn de meest kwetsbare maanden voor zowel de avocado- als macadamiasector in Zuid-Afrika. De diefstal van avocado's piekt in de maanden voorafgaand aan de oogst omdat het nog onrijpe fruit eruit ziet alsof het gereed is voor consumptie en de prijzen torenhoog zijn vanwege de krapte op de markt. De diefstal van macadamia's neemt vanaf de start van de oogst in maart doorgaans eveneens sterk toe. 

Klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven