Zuid-Afrikaanse export sinaasappelen naar EU reeds helft van Spaans volume

De Zuid-Afrikaanse export van citrus naar de EU blijft toenemen in de periode die samenvalt met het eerste seizoensdeel van het Spaanse Valencia. Volgens berekeningen van het Valenciaanse ministerie van Landbouw op basis van cijfers van Eurostat, het officiële bureau voor de statistieken van de EU, hebben Zuid-Afrikaanse exporteurs van september tot november vorig jaar 365.379 ton sinaasappelen naar Europa gezonden. Dat is bijna de helft van wat Spanje op de Europese markt bracht tijdens dezelfde periode (784.349 ton).

Exporttoename met 67,6% sinds 2015
In vier jaar tijd is de Zuid-Afrikaanse export van sinaasappelen naar de EU tijdens de maanden september, oktober en november met 67,6% toegenomen. In 2015 bedroeg de export immers 217.989 ton tijdens de herfstmaanden, ongeveer 140.000 ton minder dan vorig jaar.

Spanje maakte de omgekeerde beweging met een daling van 13,3% sinds 2015 toen de export nog 904.810 ton bedroeg van september tot november, zo’n 120.000 ton meer dan vorig jaar.

Overlap met topmoment in Valencia
De toename van de Zuid-Afrikaanse export van september tot november heeft vooral gevolgen voor de sector in de provincies Valencia en Castellón, waar precies het begin van het citrusseizoen zo belangrijk is met de afzet van de clementines.

Hoewel het meeste citrus uit de Valenciaanse Gemeenschap pas in december op de Europese markt komt, liggen er ook dan nog Zuid-Afrikaanse sinaasappelen in de Europese supermarkten door de lange duur van het maritiem transport en de opslag van product in Europese pakhuizen.

Het Zuid-Afrikaanse product draagt dus bij tot de dalende prijzen voor de vroege rassen en beïnvloedt ook de onderhandelingspositie van de teeltbedrijven uit Valencia en Castellón ten aanzien van de Europese importeurs.

Bron: valenciaplaza.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven