Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Annari Muller, Wolkberg Plase

Zuid-Afrikaans avocadoseizoen van start gegaan in een regenachtig Levubu

Op Wolkberg Plase in Levubu, in het Soutpansgebergte nabij de grens met Zimbawe, is het avocadoseizoen weer van start gegaan. Deze regio geldt als één van de oudste avocadoteeltgebieden in Zuid-Afrika. 

De avocadoboomgaarden in Wolkberg Plase volgen al voor het tweede jaar op rij hun eigen ritme. Vorig jaar waren zij zeer productief, terwijl de oogsten in de rest van Zuid-Afrika lager uitvielen als gevolg van een beurtjaar. Dit jaar zal de oogst naar verwachting kleiner uitvallen in een jaar waarin de markt ruim voorzien zal zijn. 

Na een aantal droge jaren heeft het gebied sinds februari te maken met forse regenval en dat is erg belangrijk voor de watervoorziening in deze regio. 

"In theorie zijn wij de eersten op de markt met onze avocado's. Het seizoen gaat begin februari van start en duurt tot eind mei," zegt Annari Muller, manager van de drie pakstations van Wolkberg Plaze, respectievelijk voor avocado's, bananen en macadamia's. Dit jaar liep de start van het seizoen echter wel wat vertraging op. 

Op de Zuid-Afrikaanse avocadomarkt is sprake van krapte sinds het seizoen van de late Hass-avocado's uit KwaZulu-Natal een maand geleden eindigde. Ze merkt op dat er in de regio rondom het Soutpangebergte in het informele circuit avocado's worden geteeld waarvan het vet- en vochtgehalte niet worden getest maar die wel naar de markt worden gezonden om er te profiteren van de hoge prijzen en de onverzadigbare vraag. Deze praktijken zouden de reputatie van avocado's uit Levubu echter kunnen schaden.

Avocado-export begint meteen
Op Wolkberg hebben ze hun fruit (dat wordt vermarkt onder de merknaam Avodene) begin februari achtergehouden tot het de juiste olie- en vochtgehaltes had bereikt, waardoor de avocado's iets later dan gebruikelijk op de markt zijn gekomen.

Rechts: de nieuwe oogst Fuerte-avocado's 

“Helaas is het vrijwel altijd zo dat Levubu en Tzaneen hun fruit op hetzelfde moment op de markt brengen. Iedereen stuurt zijn fruit eerst naar de lokale markt omdat deze leeg is en de prijzen er goed zijn," legt zij uit. 

"Gedurende de eerste week van het nieuwe seizoen zijn de prijzen geweldig maar binnen de kortste keren is er sprake van een overvloed aan fruit op de lokale markt. Dit is de reden waarom wij ervoor gekozen hebben om meteen met de export te starten, naast het leveren aan lokale rijperijen voor supermarkten."

De meeste avocado's - via Westfalia Marketing exporteert het bedrijf zo'n 90% van haar klasse I avocado's - worden naar Rungis in Frankrijk verladen. 

"De afgelopen twee jaar waren buitengewoon gunstig voor ons. Vorig jaar, toen de rest van de sector een minder jaar had, gaven onze bomen juist veel fruit en nu in 2020 zullen ze minder fruit voortbrengen en is de markt verzadigd." 

De rigoureuze snoei en grote droogte hebben hierbij een rol gespeeld omdat de avocadoboomgaarden van het bedrijf normaal gezien niet afwijken van het oogstpatroon in Zuid-Afrika.  

Ze telen Hass, Fuerte (op de foto rechts) en Pinkerton, die hun GlobalGAP-gecertificeerde pakstation allemaal worden verpakt in exportdozen van 4 kilo (grote maten) en plastic kratten (kleinere maten).

Het bedrijf teelt ook het Westaflia-ras Mendez (dat wordt vermarkt als Carmen Hass) en vier weken voor Hass wordt geoogst. Op het bedrijf is men begonnen met het enten van bestaande bomen met Maluma-entmateriaal maar dit proces gaat jaren duren omdat het Maluma-plantmateriaal momenteel zeer duur is en er een wachtlijst van twee tot drie jaar voor geldt. 

Het Grand Main-bananenseizoen loopt van september tot december of zelfs januari. Daarna volgt er een korte pauze en wordt het seizoen in februari weer hervat. "We oogsten onze bananen aan de hand van marktgegevens. De bananen worden nog onrijp geplukt en vervolgens naar rijperijen gebracht. De gehele bananenoogst is voor binnenlandse consumptie. 

Tot slot zijn er ook nog de macadamia's, de 'kip met de gouden eieren', volgens Annari . Momenteel zijn alle ogen echter gericht op avocado's. 

Voor meer informatie:
Annari Muller
Wolkberg Plase
Tel: +27 76 813 4855
Email: pack@wolkberg.co.za

 

Publicatiedatum: