Toekomst Hongaarse aardappelsector ziet er somber uit

De toekomst ziet er somber uit voor de Hongaarse aardappelsector meldt de Keszthely Potato Association in het kader van het Nagykanizsa-programma. Op het evenement, gehouden in de Thúry School, werden de deelnemers uitgenodigd om lezingen en proeverijen van aardappelrassen uit Keszthely bij te wonen.

Naast de promotie van de in Keszthely geteelde aardappelrassen en hun teelt bood het programma ook mogelijkheden om de aardappelsector een impuls te geven. Hongarije heeft 400-450 duizend ton aardappelen per jaar nodig, waarvan de import een aanzienlijk aandeel voor z'n rekening neem met momenteel ongeveer 20%. Een van de redenen hiervoor is het feit dat de aardappelteelt in Hongarije de afgelopen 20 jaar terrein heeft verloren.

Zsolt Polgár, voorzitter van de Keszthely Potato Association: "De aardappelteelt wordt steeds onrendabeler. Weinig mensen kunnen tegen concurrerende prijzen en lage kosten hoogwaardige producten telen, zodat de binnenlandse aardappelteelt haar concurrentievermogen ten opzichte van de import verliest. Dit komt in principe omdat de gewassen niet worden geïrrigeerd vanwege de kosten hiervan. Misschien dat de regering binnenkort het subsidiesysteem zal veranderen en dat meer telers zullen kunnen irrigeren. Een ander groot probleem is het gebruik van pootgoed van slechte kwaliteit. Meer dan 80% van het areaal is beplant met vrijwel ongecontroleerd pootgoed dat door niemand is gecertificeerd en niet aan de verwachtingen voldoet."

Bron: kanizsaujsag.hu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven