Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers van Local Harvest geven klasse 2 fruit een tweede leven

"Het minder goede fruit verwerken we in sappen, confituren, wijn en gin"



Tholen - Om de strijd met voedselverspilling aan te gaan, hebben vier telers uit de Belgische Kempen zich verenigd in het samenwerkingsverband Local Harvest om hun producten jaarrond te vermarkten. "Het doel van Local Harvest is om een meerwaarde te geven aan het kwalitatief minder goede fruit, door deze te verwerken in sappen, confituren, wijn, gin en sauzen", vertelt Gert Mulders van Kwekerij Mulders, één van de initiatiefnemers. "Wij willen met Local Harvest een circulair systeem opbouwen zodat er niets van het geteelde fruit verloren gaat."


De telers van Local Harvest

Kwekerij Mulders 
Het familiebedrijf Kwekerij Mulders combineert de teelt van tomaten met de teelt van blauwe bessen. Het bedrijf is geëvolueerd van aardbeien en augurken in volle grond naar tomaten in serreteelt. "Mijn ouders zijn dertig jaar geleden met de teelt van tomaten gestart. Totaal staat er nu drie hectare tomaten, maar we konden onze glasteelt niet uitbreiden vanwege de locatie. Daarom zijn we destijds op zoek gegaan naar een andere teelt en uitgekomen bij blauwe bessen", aldus Gert Mulders. 

't Gijsbemdenhof
In 1992 is het bedrijf begonnen met het telen van komkommers in verwarmde serres. In de zoektocht naar diversificatie is 't Gijsbemdenhof in 2011 gestart met het telen van snackkomkommertjes op zeer kleine schaal. "Omwille van torenhoge energieprijzen zijn we de laatste jaren echter op zoek gegaan naar minder energiebehoevende teelten. Dit heeft geleid tot de aanplant van kiwibessen in 2013 en een eerste perceel blauwe bessen onder plastiek tunnels in 2015. De teelt van blauwe bessen hebben we ondertussen verder uitgebreid tot 6 ha aanplanting", aldus het bedrijf. "De combinatie van deze verschillende teelten is niet altijd evident, maar deze afwisseling maakt ons werk juist boeiend. Deze verscheidenheid vraagt wel een strakke planning. De zomermaanden zijn het drukst, omdat dan alle teelten op hun piek zijn wat betreft de oogst."

Mertens Hal 
Drie jaar geleden hebben Tom en Jacqueline van Mertens Hal besloten om blauwe bessen te gaan telen. 2017 was het eerste productiejaar van de blauwe bessen. De eerste blauwe bessen werden in potten geteeld in een koude kas. In 2018 werd de eerste buitenteelt opgestart. Vanaf eind mei tot eind september worden de blauwe bessen geoogst, in 11 verschillende variëteiten. 

Dirk Vinckx
Dirk Vinckx en Leen Cools zijn jonge tuinbouwers die zijn opgegroeid bij ouders die veel ervaring hebben in de substraatteelt van aardbeien en sierteelt. Naast de job als teeltbegeleider aardbei werd in 2015 gestart met de teelt van blauwe bessen, kleinschalig en in bijberoep. Momenteel wordt op zo’n 0,5 hectare verschillende variëteiten geteeld en geoogst van juni tot september. 

De producten van Local Harvest zijn te bestellen op de website van Local Harvest en diverse producten ook bij de telers zelf in de automaten. 

Voor meer informatie:
Local Harvest
Hal 36
2322 Minderhout
info@localharvest.be
www.localharvest.be