Enrique De los Ríos, (coöperatie Unica) verwijt Spaanse AGF-sector gebrek aan leiderschap:

"Spaanse coöperaties zouden eens beter moeten kijken naar afzet in Nederland of de Verenigde Staten"

In een interview met de Spaanse krant El Confidencial heeft Enrique De los Ríos, algemeen directeur van Unica, een van de grootste Spaanse groentetelers- en exportorganisaties met een omzet van €500 mln euro in 2019, zijn licht laten schijnen over de telersprotesten die de Spaanse samenleving momenteel in de ban houden. De organisatie vertegenwoordigt een vijftiental coöperaties uit Andalusië, Murcia, Valencia en Castilië-La Mancha met in totaal meer dan 5.000 telers.

Voor De los Ríos is het probleem meervoudig. Zo ligt een deel van de malaise bij de telers zelf: "Ook zij speculeren soms. Als het hen uitkomt, brengen ze hun oogst naar de veiling. Komt het niet uit, dan gaan ze naar de coöperatie. Ze vragen steun, maar dan moeten ze wel hun verantwoordelijkheid opnemen en een grotere betrokkenheid aan de dag leggen ten aanzien van de organisaties waar ze zich bij aansluiten". Maar ook de boodschap voor de coöperaties is niet mis te verstaan: "De talrijke coöperaties beconcurreren elkaar te veel en de onderlinge unie is ver te zoeken. We zouden beter eens kijken naar Nederland of de Verenigde Staten waar 35% van de totale teelt in coöperaties is ondergebracht en waar ze veel meer verenigd zijn dan wij hier in Spanje."

Ook over de overheidssteun voor de opwaardering van het coöperatieve model is De los Ríos duidelijk: "Een fusie aangaan, investeren in innovatie of internationaliseren doe je niet omdat je daar subsidies voor krijgt, dat doe je uit overtuiging."

Over de verantwoordelijkheid van de supermarktketens beperkte De los Ríos zich tot het vragen om wat meer aandacht voor de gevoeligheden van de telers aangezien de versnippering van het aanbod de concurrentie hevig aanwakkert en de prijzen naar beneden duwt.

De directeur van Unica gaf ook zijn mening over de roep om meer en betere controle op producten uit derde landen, vooral dan i.v.m. de groenten en fruit uit Marokko. "Een akkoord dat de contingenten vastlegt moet gerespecteerd worden. Verder moet er opgetreden worden tegen het herlabelen van Marokkaans als Spaans product."

Maar het aandachtspunt waar misschien nog het meest aan gewerkt moet worden op middellange en lange termijn is volgens de directeur dat Spanje zijn leidersrol niet opneemt in de AGF-sector. "We zijn 's werelds grootste teler van groenten en fruit. We zouden prijszetters moeten zijn in deze twee segmenten en niets is minder waar. We zijn geen voortrekkers, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Californië in de amandelensector."

Bron: elconfidencial.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven