Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika is blij dat Europese Commissie prijsdaling citrus toeschrijft aan schade Spaans seizoen

"Zuid-Afrika is zeer tevreden over het feit dat de Europese Commissie heeft vastgesteld dat de citrusexport uit het land geen bijdrage heeft geleverd aan de prijsdaling tijdens het Spaanse seizoen 2018-2019," zegt Deon Joubert, de afgezant van de South African Citrus Growers Association voor de Europese Unie. 

De Zuid-Afrikaanse sector legt uit dat het mislukken van het Spaanse seizoen ook nadelige gevolgen had voor de positie van Zuid-Afrikaans citrus omdat de verkrijgbaarheid en afzet van premium Spaans fruit buiten het Zuid-Afrikaanse seizoen de lokale consumptie en vraag in stand houdt. 

"De gegevens, waarop de Europese Commissie haar conclusie baseert, komen overeen met die van Zuid-Afrika," zegt hij. Bovendien komt hierin eveneens de Zuid-Afrikaanse bereidheid om de afgelopen vier jaar vrijwillig haar Europese exportseizoen van late Valencia-sinaasappelen eerder te beëindigen (voor de deadline van 15 oktober) tot uitdrukking."

De Europese Commissie stelt in haar besluit dat ondanks het feit dat de Zuid-Afrikaanse export naar Europa in totaal gedurende het seizoen met 5% groeide (en niet 15% tot 40% zoals beweerd werd in een klacht ingediend door de Valencian Agricultural Producers Association) de export tegen het einde van het Zuid-Afrikaanse seizoen beduidend lager was. 

Vorige maand herhaalde João Onofre, hoofd van de afdeling, wijn, sterke drank en tuinbouw bij het Directoraat-generaal voor de Landbouw in Brussel, het standpunt van de Europese Commissie dat er geen statistische gegevens zijn die de stelling onderbouwen dat de Zuid-Afrikaanse export de Spaanse citrussector schade zou hebben toegebracht. 

"Ze zijn er misschien niet blij mee maar de importcijfers laten geen grote toename van de aantallen sinaasappelen zien gedurende deze voor de Europese Unie cruciale periode," legt hij uit. 

Citrussector heeft een gezamenlijk front nodig tegen de concurrentie van andere producten 
“Wij zijn van mening dat Spanje haar leidende rol als de grootste citrusexporteur ter wereld kracht heeft bij gezet door de medeoprichting van de de World Citrus Organisation,” gaat Joubert verder. Zuid-Afrika behoort ook tot de oprichters van de World Citrus Organisation en vervult samen met Spanje de voorzittersrol. 

Deze rol onderstreept het belang van het bevorderen van de consumptie van citrus door consumenten over heel de wereld door het promoten van de beschikbaarheid van premium citrus uit het noordelijk en zuidelijk halfrond, waarbij de seizoenen elkaar aanvullen.

Als voorbeeld noemt Joubert de export van Spaans citrus naar Zuid-Afrika in perioden wanneer er lokaal geen fruit beschikbaar is. Deze import wordt verwelkomd door de Zuid-Afrikaanse citrussector. Het Spaanse importfruit is van uitstekende kwaliteit, merkt hij op, en zeer populair onder Zuid-Afrikanen. 

Hij voegt eraan toe dat Spanje één van de grootste leveranciers is van zonne-energie aan Zuid-Afrika en het land helpt haar CO2-uitstoot te verminderen. 

"Dankzij de beschikbaarheid van smakelijk Spaans steenfruit en druiven op de Zuid-Afrikaanse markt buiten het lokale seizoen is Spanje een gevestigde naam in Zuid-Afrika. We zijn van mening dat een dergelijke samenwerking de positie van de citrussector ten opzichte van andere fruitsectoren zal versterken omdat de concurrentie niet gaat tussen noord en zuid maar afkomstig is van andere fruitcategorieën." 

Publicatiedatum: