Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste bio-komkommers geoogst bij BIO Kwekerij Frank de Koning:

“Ondanks weinig licht hebben we direct een behoorlijk volume”

Tholen – Vanochtend zijn de eerste bio-komkommers in de kassen bij BIO Kwekerij Frank de Koning geoogst. Ondanks weinig licht staat er al vroeg in het seizoen een sterk gewas met een goede zetting en dus komt er direct een behoorlijk volume vrij van zo’n 3 à 4 komkommers per vierkante meter. “Voor een bio-teelt is dat echt goed”, aldus teeltman Wim van Marrewijk.

Foto rechts: Frank de Koning met de eerste oogst

Ook de markt ziet er goed uit. “Zoals het er nu uitziet, is er al redelijk wat vraag naar Nederlandse bio-komkommers. Vorig jaar was dat wel anders, toen we in het begin echt moesten leuren met het product omdat er veel uit Spanje kwam. Met het moeizame omstandigheden in Spanje is dat dit jaar anders en dus verwacht ik dat het product goed in de markt opgenomen gaat worden.”

2,5 rondje
De bio-komkommers zijn niet het eerste product dat geoogst is bij Frank de Koning. Dat waren in week 8 al de ridge-komkommers, vrij korte, vlezige komkommers die op 5000 vierkante meter voor de Engelse markt worden geteeld. “Geen andere Nederlandse bio-teler heeft deze soort.”

Anders is dat voor de ‘normale’ bio-komkommers. Die staan bij meerdere Nautilus-telers, de enige honderd procent biologische telerscoöperatie van Nederland, en bij Frank de Koning dit jaar op 14.000 vierkante meter, voor bio-begrippen een aardig volume, bevestigt Wim. “Ons komkommerareaal is opgedeeld in drie stukken, waarmee we 2,5 ronde telen. In week 16/17 gaan we voor het eerst wisselen en dat doen we ook in stukjes, zodat we in productie blijven.”

Naakt
Afgelopen jaren investeerde de kwekerij flink in het eigen verpakstation. Alle bio-groenten van in totaal 11,5 hectare verdeeld over vier locaties komen er samen om volgens de strengste internationale verpakkingseisen verpakt te worden.

Maar dat geldt niet voor alle komkommers. “Een deel sealen we in bioplastic, vooral voor Britse klanten, alhoewel zij ook naar flowpacken kijken, waarmee wij ook bezig zijn. Toch is het grootste deel nog gewoon onverpakt en dat gaat naar Nederland en Duitsland.”

Silicium is niet erg
Eenmaal in de winkel kan de consument een bio-komkommer vaak aan het zilverachtige laagje, silicium, herkennen. “Dat is geen residu, zoals de consument ten onrechte nog weleens denkt, maar een natuurlijke beschermingsstof die bio-komkommers op hun huid afzetten omdat ze nu eenmaal veel meer voedingsstoffen uit de bodem opnemen met de wortels dan conventionele komkommers die op substraat geteeld worden. Bio-komkommers zijn verder vaak ook wat vaster en smaakvoller, ook vanwege die grotere mineralenopname.”

Elk jaar sterker gewas
Wim is teeltman en dus is heeft hij vooral ook oog voor hoe de teelt erop staat, Demeterteelt inmiddels. Dat is de nog wat zwaardere, strengere certificering dan de reguliere Skal-certificering die bio-telers nodig hebben. “Met die Demeter-certificering, waar steeds meer vraag naar is in steeds meer landen, kunnen wij ons weer onderscheiden. Alles draait eigenlijk om een goede, sterke bodem en door elk jaar de details weer aan te scherpen staat het gewas er gemiddeld genomen elk jaar weer sterker op.”

Gemixt compost
Ook dit jaar weer, zelfs ondanks een donker voorjaar, mede dankzij twee verbeteringen in de teelt, legt Wim uit. “Het ene detail is dat we compost zijn gaan mixen sinds vorig jaar, waardoor de voeding in de bodem over het hele jaar geleidelijk vrijkomt en niet zoals bij groencompost vooral in de eerste vier maanden."

Luie wortels voorkomen
En het andere detail? "Dat is dat we zijn gaan kijken of we de plant zelf ook konden stimuleren om sterker te worden en meer en betere wortels aan te laten leggen. Een groter, dieper plantgat boren waardoor de wortels eerst goed naar beneden groeiden was daarin stap een.

Stap twee, en dat zijn we dit jaar gaan doen, is de druppelaar niet meer in de perspot zetten, maar juist ernaast. De perskluit is sowieso al vaak goed nat en door de druppelaar eruit te halen en één à twee keer aan te gieten hebben we nu een nog sterker wortelgestel en een actievere plant. Laat de zon dus maar komen.”

Voor meer informatie:
Nautilus Organic
info@nautilusorganic.nl
www.nautilusorganic.nl


Kwekerij Frank de Koning
Facebookpagina

Wim van Marrewijk
wim@kwekerijfrankdekoning.nl