Eetbare coating maakt bestrijding van norovirussen op groenten en fruit effectiever

Een team van Canadese onderzoekers verbonden aan het Institut National de la Recherche Scientifique (INRS) heeft een eetbare coating ontwikkeld op basis van cranberrysap en citrusextract die norovirussen gevoeliger maakt voor een behandeling met gammastraling.

Versproducten kunnen een infectiebron vormen voor norovirussen, een groep virussen die maag- en darmontsteking kunnen veroorzaken. De virussen overleven koude pasteurisatiebehandelingen zoals bestraling, die vaak worden toegepast om bacteriën en schimmels te vernietigen. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van gammastralen of röntgenstralen. Bij versproducten is een dermate hoge dosis nodig om ze te elimineren, dat het de fysisch-chemische eigenschappen van deze producten aantast.

Onderzoekers aan het INRS ontwikkelden een eetbare coating die norovirussen veel gevoeliger maakt voor gammastraling. Het idee is om versproducten zoals sla of aardbeien met deze coating te besproeien en vervolgens te behandelen met een koude pasteurisatietechniek zoals bestraling. De organische zuren en polyfenol in het cranberrysap en het citrusextract tasten het virale eiwit aan en helpen de activiteit van het virus afremmen.

Bron: INRS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven