François Moran, Tropibana:

“Er is een heel groot tekort aan ananas op de markt”

“Er is nu al een goede maand sprake van een groeiende ananasmarkt met weinig beschikbare volumes,” zegt François Moran van Tropibana, een bedrijf dat gevestigd is op de MIN-markt van Rungis. Dit gebrek aan aanbod is vooral te wijten aan een ongunstig klimaat: “Enerzijds is het op Costa Rica en in Ivoorkust slecht weer: de temperaturen zijn te laag om de toename van sap en dus de groei te bevorderen. Anderzijds zijn er stormen in de noordelijke havens die de aankomst van producten vertragen. De producten worden daardoor momenteel 5 tot 6 dagen te laat geladen en gelost,” legt François uit.

Het beperkte aanbod zorgt ervoor dat de prijzen stijgen, ongeacht de kwaliteit: “Vertragingen kunnen kleine problemen met betrekking tot de kwaliteit veroorzaken, maar dit heeft doorgaans geen invloed op de prijzen. We hebben onlangs ananassen ontvangen met een zeer groene kleur, die, ondanks dat de smaak goed was, normaal gesproken buitengewoon moeilijk te verhandelen zouden zijn geweest. In een situatie als deze waarin er echter daadwerkelijk sprake is van een tekort, kunnen deze ananassen zonder enige moeite worden verhandeld. De ananassen worden daarom steeds groener geplukt en één of twee dagen van tevoren – ongezien dus – zijn ze al afgezet.

Dit alles resulteert in een klein prijsverschil tussen de ananassen van goede kwaliteit en de andere ananassen: “Ananassen van een goed merk en dus van goede kwaliteit worden momenteel afgezet voor een prijs van tussen de 14 en 15 euro per pakket. Ananassen van gemiddelde kwaliteit worden momenteel afgezet voor een prijs van tussen de 12 en de 13 euro, terwijl de prijs van deze ananassen meestal minstens 5 à 6 lager ligt,” legt François uit.

Ondanks de hogere prijzen hebben we te maken met een precaire situatie waarin de minder grote afzet als gevolg van het gebrek aan beschikbare volumes niet gecompenseerd kan worden.

Voor meer informatie:
François Moran
Tropibana
Telefoonnummer: +33.620.17.20.13
f.moran@atominternational.com   
www.tropibana.fr  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven