Johannes Dankers (Dankers-Daltex) bij aanvang van het Egyptische aardappelseizoen

"We richten ons vooral op het premium aardappelsegment"

Terwijl de hoeveelheden Duitse bewaaraardappelen voortdurend afnemen, verschijnen de eerste primeuraardappelen uit Egypte alweer op de markt. Hoewel het afzetvenster van importaardappelen in de loop der jaren kleiner is geworden, hebben Noord-Afrikaanse aardappelen vanwege hun kwaliteit een goede reputatie opgebouwd in Duitsland en Noordwest-Europa, zegt Johannes Dankers, die samen met zijn vader en broer het verkoopkantoor van het internationale Daltex runt.  

Vader Peter Dankers op een aardappelveld.

Ook al zijn er Franse premium drielingen op de markt, schakelen de  retailklanten nu toch al geleidelijk over op product uit Egypte. Tijdens het seizoen is Israël uiteraard een grote concurrent op de markt. Voorheen was Israël duidelijk marktleider maar nu weet Egypte met haar belangrijkste ras Princess en andere premium Duitse rassen de markt ook te overtuigen. Daarnaast zien we dat sommige klanten besluiten om ook te vertrouwen op  product uit Egypte vanwege de politieke gebeurtenissen in het Midden-Oosten," aldus Dankers. 

Links: Johannes en Christoph Dankers
Rechts: Verse nieuwe aardappelen uit Egypte

"Tussen begin en half mei zullen ook de Italianen en Spanjaarden hun eerste aardappelen op de lokale markt brengen. De seizoenen van de verschillende herkomstgebieden overlappen elkaar in deze fase enigszins. Hoewel mei voor ons nog altijd een maand met een sterke afzet is, plannen we het einde van ons seizoen uiterlijk half juni. Wanneer de eerste Duitse aardappelen de markt weer bereiken, willen wij van de markt af zijn."


Impressies uit de Egyptische teeltgebieden

Premium kwaliteit en grote bereidheid tot investeren
Onze primeuraardappelen uit Egypte worden steeds populairder onder Duitse verpakkers en retailketens," zegt Dankers. "Dankzij de hoge kwaliteit, die wij leveren, hebben we ons aandeel in deze verdringingsmarkt kunnen vergroten. We hebben ons duidelijk gespecialiseerd in premium producten tegen redelijke marktprijzen en daarom bedienen wij met name het hogere segment."

De Egyptische aardappelsector wordt gekenmerkt door een grote bereidheid tot investeren. Sinds twee jaar zijn de nieuwe teeltlocaties van Daltex in Centraal-Egypte ook productief geworden. Dankers: "We hebben gemerkt dat de zeer fijne zandgrond in deze regio een zeer aantrekkelijk product oplevert. Een groot deel van de groei is bestemd voor de export. Tegelijkertijd worden ook de binnenlandse vraag en consumptie steeds belangrijker voor de teelt op de nieuw aangelegde teeltlocatie."


Overzicht van de verschillende teeltgebieden van Egyptische primeuraardappelen.

Biologische primeuraardappelen: Een toekomstige groeimarkt?
De voorbije jaren heeft het bedrijf ook geprobeerd om haar marktaandeel in biologische primeuraardappelen te vergroten. Dankers bedient zowel de vastkokende markt als die voor drielingen. "Momenteel kunnen we biologische primeuraardappelen leveren. We zien echter wel dat binnen het biosegment veel waarde aan de lokale herkomst van producten wordt gehecht. Zodra de aantallen fors beginnen af beginnen te nemen, dan zullen onze geïmporteerde aardappelen een welkome aanvulling vormen op het aanbod. Ook in geval van mislukte oogsten, zoals door extreem weer, kunnen deze importaardappelen dienen ter aanvulling van tekorten in het assortiment."

 

Voor meer informatie:
Dankers Daltex GmbH
Johannes Dankers
Leinenweberstraße 9
D-46348 Raesfeld
Tel. +49 2865 60 10 77
Fax +49 2865 60 10 44
E-Mail: info@dankers-daltex.de 
Web: www.dankers-daltex.de  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven