Mogelijk gemaakt door IGF

Nieuwe methode om norovirussen op groenten en fruit te voorkomen

Een team onderzoekers onder leiding van professor Barbara Becker van de Technische Universiteit van Oost-Westfalen-Lippe in Lemgo heeft zich beziggehouden met de ontwikkeling van een innovatieve oplossing. In het kader van een project dat werd bekostigd door de Duitse Federatie voor Industrieel Onderzoek (IGF) onderzocht het team of en in welke mate norovirussen op besmette groenten en fruit onschadelijk kunnen worden gemaakt door koude verneveling van waterstofperoxide. 

Norovirussen zijn tegen veel behandelingsmethoden bestand en overleven zelfs invriezen tot een temperatuur van -150°C en langdurige verhitting bij 200 °C. Daarnaast kunnen zij meer dan een week overleven buiten hun gastheer. Deze wereldwijd veelvoorkomende ziekteverwekkers zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de niet-bacteriële maag-darminfecties bij mensen. Naar schatting worden tussen de 20% en 40% van alle noro-virusinfecties veroorzaakt door het eten van besmet voedsel, en dan met name onbewerkt of diepgevroren groenten en fruit. 

Appelen, komkommers, blauwe bessen en aardbeien besmet met norovirussen in een proefopstelling op multiwell-platen/ Foto Technische Universiteit van Oost-Westfalen-Lippe 

In 2018, meldde het Robert Koch Instituut (RKI) 77.583 gevallen van het norovirus, waarvan er 25 een dodelijk afloop hadden (alleen besmettingen die door laboratoriumonderzoek waren bevestigd. Het werkelijke aantal gevallen is naar alle waarschijnlijkheid aanzienlijk hoger. Bron: Infectious disease epidemiological yearbook 2018 van het RKI).

Veel vragen met betrekking tot de bron van de besmetting, opsporingsmethoden en preventieve maatregelen blijven nog altijd onbeantwoord. Eén van de meest prangende vragen heeft betrekking op de manieren waarop bedrijven die groenten en fruit verwerken norovirussen onschadelijk kunnen maken op hun producten.

Koude verneveling van waterstofperoxide
Een opvallend voordeel van dit antimicrobiële middel, dat nu al wordt gebruikt voor het steriliseren van oppervlakten, ontsmetten van verpakkingen en spoelbassins, is dat het snel wordt afgebroken in water en zuurstof. Bij het koude vernevelingsproces wordt een H2O2 -oplossing onder druk bij kamertemperatuur omgezet in zeer fijne nevels (microaerosols) via speciale sproeistukken, waarbij geen condensatie plaatsvindt.  

"Om uit te vinden of we norovirussen op groenten en fruit effectief kunnen deactiveren met koude verneveling van waterstofperoxide hebben we twee verschillende vernevelingssystemen gebruikt waarmee we appelen, blauwe bessen, komkommers, aardbeien en frambozen hebben behandeld die voordien waren besmet met het murine norovirus (MNV) als modelvirus," legt professor Barbara Becker uit. 

"We konden aantonen dat de koude verneveling van waterstofperoxide zeer geschikt is om op doeltreffende wijze norovirussen op groenten en fruit met een gladde schil te deactiveren," zei Becker.  Er werden geen veranderingen in de voedingswaarde of smaak vastgesteld als gevolg van de behandeling. Ook werden er op de behandelde producten geen residuen van waterstofperoxide aangetroffen. 

Het team van Barbara Becker was is staat om voor het eerst een hoge mate van doeltreffendheid van de koude verneveling van waterstofperoxide aan te tonen. Veel groente- en fruittelers, verwerkers en cateraars zullen dus voordeel kunnen hebben van dit innovatieve procedé. 

Samenwerking met de universiteit van Leipzig
Voor het procedé op grote schaal zal kunnen worden toegepast, moeten er nog hogere deactivatie-percentages worden bereikt, zelfs op producten met ruwere oppervlakten. Het vervolgonderzoek zal worden uitgevoerd in samenwerking met de universiteit van Leipzig en gericht zijn op het doeltreffend uitschakelen van norovirussen door een gecombineerde toepassing van chemische en fysieke processen. 

Het project kan rekenen op een grote belangstelling. Alleen al in 2017 werden er meer dan 151.000 ton aardbeien, frambozen en blauwe bessen geteeld en verwerkt in Duitsland en werden er 137.000 ton werden vanuit de hele wereld geïmporteerd. 

 

Bron: Forschungskreis der Ernährungsindustrie e.V. Bonn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven