Faby Fruchtgroßhandel bestelt als eerste bedrijf in Duitsland unieke Greefa-sorteerrobot

"Met deze robot kunnen we een aantrekkelijk, uniform resultaat bereiken"

De oplopende personeelskosten en het groeiende tekort aan arbeidskrachten vormen steeds grotere problemen voor AGF-telers en -handelaren in Duitsland. Het is noodzakelijk dat processen worden geautomatiseerd, zelfs in bedrijven waar de problemen nu nog niet zo urgent zijn. Faby Fruchtgroßhandel, waarvan het hoofdkantoor zich in Alte Land bevindt, heeft besloten om een Greefa SmartPackr aan te schaffen, een robot, die de appelen automatisch in de verpakking plaatst. Deze machine is de eerste in zijn soort in Duitsland en pas de vierde wereldwijd. 

"We overwogen de aanschaf van deze machine al jaren en hebben de verdere ontwikkeling ervan nauwlettend gevolgd. Nu was de tijd voor ons gekomen om ons plan in de praktijk te brengen. Vorige week konden we dan eindelijk de eerste volledig automatische verpakkingsmachine in Duitsland in gebruik nemen,"  zegt Jürgen Faby, directeur. "Met deze machine kunnen we twee tot tweeënhalve ton appelen per uur verpakken. Normaal gezien zouden we hiervoor acht medewerkers nodig hebben gehad maar nu kan dit werk door drie personen worden gedaan. Anderzijds hebben we onze productiviteit verhoogd en hopen we daarnaast dat de kwaliteit van onze output verbeterd is." 

Het Faby 2020 Robotic Sorting station op Vimeo.

De producten gaan eerst door een optisch sorteersysteem, waar 16 camera's 80 foto's van ieder stuk fruit maken om externe beschadigingen op te sporen. De robotarm pakt vervolgens alleen de goedgekeurde appelen op en plaatst deze met de rode blos naar boven in een verpakking, waarbij de steeltjes zich netjes op één lijn bevinden. De 'afgekeurde' appelen worden hergebruikt, bijvoorbeeld in de verwerkende sector. Op deze manier kunnen we een steeds een aantrekkelijk, uniform resultaat bereiken."

Faby is uiterst tevreden met de keuze voor deze machine maar ook met de keuze voor de fabrikant Greefa. "Er zijn veel leveranciers van dit soort machines maar vaak richten deze zich op andere sectoren, zoals zoetwaren. Deze fabrikanten hebben niet de kennis over appelen die Greefa wel heeft. Iedere appel is weer anders. Het is een natuurproduct en daar moet je bij de ontwikkeling van apparatuur goed rekening mee houden." Het bedrijf werkt al een week met de machine en ziet de aantallen gestaag groeien. "Het vergt nog enige oefening maar we verhogen onze capaciteit vrijwel dagelijks. Ons doel is om zo'n 10.000 tot 15.000 appelen per uur te kunnen verwerken."

Het tekort aan arbeidskrachten, de stijgende personeelskosten en de steeds hogere kwaliteitseisen die aan zowel het product als de verwerkingsfaciliteit worden gesteld, waren de voornaamste beweegredenen voor Faby's  besluit om te automatiseren. Faby: "Met het oog op deze ontwikkelingen zijn we uiteraard ook op zoek naar oplossingen voor het automatiseren van andere werkzaamheden. Deze aanschaf is een belangrijke stap en heeft grote impact op onze werkstroom. Een volgende stap zou bijvoorbeeld de controle van interne defecten kunnen zijn."

Het huidige appelseizoen verloopt tot nut toe zeer goed: "Wat betreft de Duitse markt zijn we uiterst tevreden met de afzet. Dit is natuurlijk ook te danken aan de kleinere oogst in Polen en in delen van Oost-Duitsland. Het aandeel fruit op de Duitse markt moet echter niet worden onderschat, aangezien er vorig jaar weinig appelen konden worden geoogst als gevolg van vorst. Het komende seizoen kijkt hij met name uit naar het nieuwe ras SweeTango. "Ik denk dat dit ras veel potentie heeft. SweeTango is één van de vier clubrassen die Faby Fruit Wholesale vermarkt (Junami, Wellant SweeTango en Miss). 

Voor meer informatie:
Jürgen Faby
Faby Fruchtgroßhandel GmbH & Co. KG
Sandhörn 1
21720 Steinkirchen
Tel: +49-4142-81920
juergen.faby@fabyfrucht.de 

GREEFA
Langstraat 12
NL-4196 JB Tricht
Tel: +31 345 578 100
info@greefa.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven