Rijk aan proteïnen

De gele spliterwt doet het goed in Frankrijk

De gele spliterwt wint aan populariteit in de verwerkende industrie en de foodtech. Het veganisme zit in de lift en er wordt dus gezocht naar alternatieven voor vlees. Zo is de gele spliterwt een ingrediënt in de “geteelde kip” van de Zwitserse start-up Planted Chicken en in de groenteburger van het Amerikaanse Beyond Meat.

Volgens de oppervlakteaangifte in het kader van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) teelde Frankrijk vorig jaar 154.000 hectare gele spliterwten, dubbel zoveel als 1981, toen de productie uitsluitend voor veevoer diende.

"Steeds meer verwerkingsbedrijven halen de proteïnen uit de gele spliterwten voor het fabriceren van synthetisch vlees", zo vertelt Judith Burstin aan Agence France-Presse. Burstin is geneticus aan het onderzoekscentrum Inrae Dijon en leidde het onderzoek dat de sequentie van het erwtengenoom in 2019 blootlegde. Ze beweert dat de gele spliterwt, die vrij is van GGO’s of gluten, perfect past in de huidige tijd die wereldwijd voor twee revoluties staat: de ommezwaai in ons voedselpatroon en de klimaatverandering. Met een gemiddeld gehalte van 23% aan proteïnen is de gele spliterwt een geschikt alternatief voor vlees.

De Franse landbouwsector verwacht een toename van de bijzondere Europese steun voor eiwithoudende gewassen (momenteel €187) in het kader van het toekomstige proteïneplan, aangekondigd door de Franse president Emmanuel Macron.

In 2019-2020 werden in Frankrijk 621.000 ton gele spliterwten geoogst. De marktorganisatie FranceAgriMer raamt het door de verwerkende industrie geabsorbeerde volume voor de extractie van proteïnen op 140.000 ton.

Bron: france24.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven