Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Roemeense retailers niet langer verplicht om 51% lokale producten aan te bieden

Roemenië gaat de wet aanpassen die grote retailers verplicht om minimaal de helft van de levensmiddelen die ze aanbieden lokaal in te kopen. Een maatregel die werd ingevoerd om de positie van lokale telers te verbeteren. 

De wijziging vindt plaats op verzoek van de Europese Commissie. De nieuwe regelgeving is aanzienlijk versoepeld in de zin dat retailketens rechtstreekse contracten met telers of coöperaties moeten hebben. 

Andere aanpassingen van de wet worden door Profit.ro bestempeld als desastreus voor kleine, lokale telers. De betalingstermijnen waar retailers zich aan moeten houden, zijn verruimd en op vleesproducten hoeft niet langer het land van herkomst te worden aangegeven. 

In 2017 startte de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen Roemenië omdat de wet in strijd zou zijn met de rechten van consumenten en het vrije verkeer van producten binnen de Europese Unie. 

De voorkeur van Roemenen voor in eigen land geproduceerde producten (en dan met name versproducten) is de afgelopen jaren alleen maar verder toegenomen en het is dan ook waarschijnlijk dat grote retailketens merken hebben ontwikkeld voor lokale producten en zich uit commerciële overwegingen aan het oude beleid zullen houden. 

Bron: romania-insider.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven