Overzicht wereldmarkt meloenen

De markt voor meloenen is op het moment verdeeld. Zo zijn er genoeg Cantaloupe meloenen beschikbaar op de markt in Noord-Amerika en Europa maar met weinig vraag naar deze variëteiten. Hoewel de vraag naar watermeloenen ook laag is, zijn er toch tekorten op de markt omdat de volumes zeer beperkt zijn door weersomstandigheden in de productielanden. Een snelle verandering zien de handelaren nog niet voor zich op de markt. Het is vooral Costa Rica die met tekorten te maken heeft maar ook het volume in Guatemala pakte moeizaam op in de eerste anderhalve maand van het seizoen. Marokko en Senegal zijn momenteel ook aan de markt in Europa. De vooruitzichten van het Italiaanse seizoen eind maart zijn momenteel positief.

Nederland: Watermeloenen en Galia op en tekort, verkoop Cantaloupe en gele meloenen lastig
Op de meloenenmarkt is er momenteel sprake van een tweedeling. "Watermeloenen en Galia's zijn op en tekort, maar voor Cantaloupe- en gele meloenen verloopt de afzet net een stuk lastiger”, aldus een Hollandse importeur. Hij verwacht dat de situatie nog wel even zal aanhouden. "Voorlopig heb ik niet het idee dat er heel veel meer meloenen gaan komen. Costa Rica heeft momenteel te weinig volume om aan de vraag te voldoen en het Panamese seizoen laat nog even op zich wachten. Prijzen voor pitloze watermeloenen liggen dan ook op een niveau tussen de 1,20-1,30 euro en voor de Quetzali een dubbeltje minder. Galia-meloenen worden tussen de 9 en 10 euro verkocht. De prijs van Cantaloupe-meloenen ligt een stuk lager met marktprijzen tussen de 5 en 6 euro. De gele meloenen gaan voor 8-8,50 euro de deur uit terwijl ze eigenlijk een tientje zouden moeten opbrengen. Oorzaak is dat Brazilië nog steeds blijft sturen en dat de eerste containers uit Costa Rica met wat kwaliteitsproblemen gepaard gingen, dus dat is een lastig verhaal. Daarbij spelen ook de vertragingen de afgelopen weken, mede door de verschillende stormen, de handel in de kaart. 

Duitsland: Moeizaam seizoen door stormen en protesten
Evenals bij andere overzeese producten heeft het stormachtige weer in combinatie met de protesten in diverse havens van de voorbije weken invloed op de handel. Hierdoor ontstaan niet zelden aanzienlijke vertragingen. Galia’s en watermeloenen vinden onder meer door het warme weer van de voorbije weken gretig aftrek. Men hoopt dan ook op een goed einde van het overzeese meloenenseizoen.

Zwitserland: Beperkte vraag, dito aanbod
In Zwitserland spelen meloenen momenteel een beperkte rol binnen de handel. Er worden enkel kleine partijen Galia en Charentais aangeboden, voornamelijk uit Brazilië, Costa Rica en Honduras. De prijs is conform de beperkte vraag en het daarop afgestemde aanbod acceptabel en vrijwel identiek aan het prijsniveau van vorig jaar. “Wel bieden we nu in tegenstelling tot vorig jaar Galia-meloenen aan, voornamelijk uit Brazilië. Dit is een rechtstreeks resultaat van de investeringen in nieuwe plantages en nieuwe rassen in Brazilië”, aldus een importeur.

Frankrijk : Vooral vraag naar kwaliteit
Op de groothandelsmarkt van Rungis zijn veel verschillende origines op de markt. De prijzen liggen ver uit elkaar. De groene charentais meloen uit Marokko (650 – 800 gr) wordt verkocht voor €2,40 per kilo, terwijl de kiloprijs voor Senegalese meloenen (950 – 1150 gr) tussen de €2,60 en €3,00 per kilo ligt. Over het algemeen is de vraag naar meloenen ’s winters laag en is er op de markt vooral plek voor meloenen van goede kwaliteit. Dit vertaalt zich ook in het aanbod.  

Italië: Italiaans seizoen start dit jaar waarschijnlijk 10 dagen eerder
Op het moment komen de meloenen in Italië onder andere uit Marokko. Een handelaar uit Noord-Italië is tevreden met de kwaliteit van deze Cantaloupe o.a. door de hoge Brix. De prijs op het moment ligt rond de 3,00 €/kg.

In Sicilië zijn de vooruitzichten voor de oogst gunstig door de hoge temperaturen en veel zonneschijn. Dat begunstigd de vroege teelt van Cantaloupe meloenen onder de tunnels en in de kassen. De eerste meloenen worden rond 20 maart verwacht uit Licata (Agrigento). Andere variëteiten volgen later maar allemaal  10 dagen eerder dan normaal. In mei volgen de watermeloenen uit Marsala en Pachino en rond 15 mei de gele meloenen uit Marsala en Licata. Het New Delhi virus dat rondwaart op Sicilië heeft dit jaar weinig schade aangericht. Onzekerheid bestaat er wel over de beschikbaarheid van water in de vollegrond en het Coronavirus in Europa.

“Sinds december is de aanplanting van watermeloenen en meloenen doorgegaan,” vertelt een Italiaanse organisatie van telers uit Sardinië die zich voor 2020 heeft toegelegd op de teelt van meloenen. “De eerste meloenen kon men oogsten in midden-april. Het milde klimaat zorgt voor een versnelling in de vegetatieve faseverandering  en dat geeft alle variëteiten een boost.”

Guatemala: Voorraden trekken weer aan door warm en droog weer
Dit Midden-Amerikaanse land voorziet vooral in de teelt van Cantaloupe en honingmeloen, voornamelijk voor de Amerikaanse markt. Het seizoen is langzaam begonnen en daarmee ook later. In de eerste anderhalve maand waren de volumes dan ook lager dan gebruikelijk door het koude weer. Recent nemen de beschikbare volumes weer toe. Het is droog en warm weer geweest wat gunstig is voor de meloenenteelt. De kwaliteit is goed met een hoge brixwaarde. Qua formaat zijn er goede voorraden van 9 en hoger.

Mexico: Tropische storm maakt einde aan watermeloenteelt in het noorden
Weersomstandigheden aan het begin van het seizoen hadden hun invloed op de oogst van meloenen in Mexico. In het noorden is het seizoen in december afgesloten, terwijl andere regio’s startten met hun productie in januari. Voor de watermeloenen is het seizoen in het noorden eerder afgelopen dan normaal, dat kwam door de tropische storm Lorena die over het land trok. De honingmeloenen werden nog wel geteeld maar met minder volume wat zorgde voor tekorten in de Verenigde Staten.

China: Aanzienlijke importdaling door Coronavirus
Het is momenteel rustig op de Chinese markt voor meloenen. In China zijn er maar een paar gebieden die buiten het seizoen kunnen produceren, zoals Yunnan en Hainan. Momenteel komen de meeste meloenen uit Hainan en omdat er niet veel aanbod is, ligt de prijs wat hoger dan normaal. Het seizoen voor meloenen in andere productiegebieden zal beginnen in mei. De meeste aanvoer komt dan op de markt waardoor de prijs dan ook weer zal dalen.

Rond deze tijd is er normaal gezien ook veel import vanuit Myanmar, maar door het huidige Coronavirus, is de import aanzienlijk gedaald. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt er minder handel toegelaten bij de grens tussen Myanmar en China.

Zuid-Afrika: Eindelijk regen in Limpopo
In Zuid-Afrika zijn er twee belangrijke productieregio’s: de Oostkaap en Limpopo. In Limpopo bevinden een aantal grote meloenentelers zich in het uiterste noorden van de provincie tegen de grens met Zimbabwe. De laatste vier jaar is het echter extreem droog geweest waarbij zelfs de rivieren zijn drooggevallen. Een teler had daarbij zelfs in de laatste twee weken een enorme hoeveelheid meloenen moeten afschrijven door de consequent aanwezige druk van insecten en ziektes.

Toch ruilt deze teler zijn verlies graag in voor de neerslag die is gevallen. De regen spoelt de grond weg. Voor het nieuwe seizoen verwacht men nu betere opbrengsten, grotere formaten en een betere kwaliteit. Veel telers die voorheen gestopt waren door de extreme droogte planten nu weer meloenen en andere gewassen aan. Toch ziet een teler ook de nadelen in van de regenval: “De regen en de meloen zijn geen vrienden van elkaar. De hogere luchtvochtigheid kan weer andere ziektes bevorderen.”

Verenigde Staten: tekort aan watermeloenen maar genoeg Cantaloupe
Het aanbod van meloenen op de Noord-Amerikaanse markt is momenteel krap tot gemiddeld. Voor watermeloenen is de markt erg krap door de weersomstandigheden in Mexico. De tekorten drijven de prijzen momenteel op in de laatste anderhalve maand. Men verwacht dat nog gaat toenemen als enkele regio’s in Mexico eindigen en er een gat ontstaat in het seizoen. Normaal is de vraag naar watermeloenen laag rond deze tijd van het jaar maar de tekorten zijn groter. De prijzen voor de watermeloen ligt rond de 0,36 $/karton en men verwacht geen stijging van de prijs. Pas als de volumes weer aantrekken kan de prijs zakken naar 0,20 $/karton.

De prijzen en voorraden van honingmeloenen uit Mexico zijn redelijker dan bij de watermeloenen. De prijs is iets hoger dan vorige week maar men verwacht hier geen gat in het seizoen omdat deze meloenen makkelijker in voorraad te houden zijn dan watermeloenen. De prijs schommelt nu tussen de 8-10 $/karton. Voor de Cantaloupe zijn er duidelijk geen tekorten in de markt en worden geïmporteerd uit Honduras en Guatemala. De vraag is echter beperkt. Door de stabiele aanvoer van de Cantaloupe zijn de prijzen dat ook al zijn de prijzen in de laatste week met 0,25 tot 0,50 $ gedaald. Men ziet echter niet veel verbetering met de aantocht van de tweede oogstcyclus van meloenen in Centraal-Amerika.

Canada: beperkte voorraden maar ook een beperkte vraag voor watermeloenen
De prijzen voor watermeloenen liggen op hetzelfde niveau als vorig jaar. zowel de vraag als het aanbod zijn laag. Een handelaar verwacht dat de markt zich op een slordige manier gaat voortslepen. Toch is er hoop verderop in het jaar omdat Florida waarschijnlijk eerder aan de markt komt en de opbrengsten per hectare er goed uitzien. Men verwacht dat het seizoen hier start in de eerste week van april.

Australië: Nieuw-Zeeland sluit markt voor Australische meloenen uit Queensland
Door de ontdekking van het Cucumber Greening Mottle Mosaic Virus (CGMMV) n watermeloenen uit het Australische Queensland heeft Nieuw-Zeeland haar grenzen dichtgegooid voor producten uit deze regio die normaal valt onder een ‘CGMMV-vrije zone’, die is door deze ontdekking opgeschort. Dat terwijl 97% van de import van watermeloenen in Nieuw-Zeeland uit deze regio komt. Momenteel zijn deze beperkingen nog niet opgelegd voor meloenen uit New South Wales en Victoria maar men is wel aan het kijken om deze controles wel op te leggen voor beide regio’s.

De consumptie van meloenen is echter afgenomen door de listeria-uitbraak begin 2018. Dit loopt op tot 42%. 43% van de kopers koopt alleen nog maar watermeloenen.  

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt grapefruit


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven