"Inmiddels zijn alle loodsdiensten weer normaal hervat"

Stormen veroorzaakten lange wachttijden in Rotterdamse haven

Tholen - De stormen Ellen, Dennis en Ciara hebben de afgelopen weken voor flinke overlast gezorgd in het Nederland en België. Ook de havens van Rotterdam en Antwerpen ondervonden hinder van de storm waardoor de wachttijden flink konden oplopen. 

Port of Rotterdam
In het weekend van zondag 16 februari was de wind soms zo hevig dat schepen niet beloodst konden worden. Tevens kon de helikopterpiloot vanwege het slecht zicht geen loodsen buitengaats brengen. Als gevolg daarvan liep het aantal wachtende schepen op tot circa 15", vertelt een woordvoerder van Port of Rotterdam. "Dat aantal halveerde maandag 17 februari en liep daarna verder terug. Op woensdag aan het einde van de middag was de loodsdienst weer normaal en waren er geen wachters meer. Op donderdag 20 februari is de loodsdienst aangepast voor kleine schepen en twee dagen later is er opgeschaald naar aangepaste loodsdienst voor alle schepen. Dit heeft evenwel niet geleid tot substantiële aantallen wachters, minder dan handvol. Op 25 februari zijn alle loodsdiensten weer normaal hervat."

Tijdens storm controleren diensten Havenmeester en inspectie extra op aanmeerconfiguratie, dat wil zeggen of schepen voldoende trossen aanleggen en deze ook goed aanleggen (goede hoek, niet te strak, niet te slap). Enkele schepen zijn tijdens storm naar aanmeerboeien gegaan. Port of Rotterdam stelt daarbij sleepboot-assistentie als voorwaarde. "Eén schip is uit zijn boei gewaaid, verder zijn geen noemenswaardige incidenten en schade gemeld. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen", aldus de woordvoerder. 

Port of Antwerp 
De haven van Antwerpen heeft daarentegen veel minder last gehad van de stormen. "Antwerpen is dieper in het binnenland gelegen en is daardoor minder gevoelig voor stormachtig weer. "Hoewel we weinig impact hebben ondervonden van de stormen, waren we wel in opperste paraatheid. De hele situatie is de afgelopen weken zeer goed gemonitord, maar de schade is beperkt gebleven", vertelt een woordvoerder van Port of Antwerp. "Er is hier en daar wel wat omgewaaid, maar die schade is verwaarloosbaar."

"Tijdens de stormen hadden we extra slepers ingezet die konden bijspringen als een schip het nodig had, maar eigenlijk zijn ze maar weinig ingezet. Hierdoor hebben de schepen vrijwel geen vertraging opgelopen en loopt alles hier in de haven van Antwerpen hoe het zou moeten lopen."

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven