"Exportprijzen Chinese gember en knoflook zullen naar verwachting dalen"

Sommige van de verwerkingsfabrieken in China hebben hun activiteiten hervat. Ook de exportmarkt wordt weer geleidelijk aan opengesteld voor het bedrijfsleven. China is een groot land als het gaat om de teelt van gember en knoflook, dus de exportvoorwaarden voor binnenlandse bedrijven worden nauwlettend gevolgd door handelaren op overzeese markten. Twee vertegenwoordigers van Chinese bedrijven in de gember- en knoflooksector delen hun visie over de huidige omstandigheden op de exportmarkt voor gember en knoflook.

Knoflook
Manager Sun is woordvoerder van een Chinees exportbedrijf van knoflook met als belangrijkste exportmarkten Noord-Amerika, Europa en het Midden-Oosten. “De marktvraag vanuit Europa en het Midden-Oosten is de afgelopen dagen relatief hoog geweest. Vooral de kleine zakjes knoflook zijn erg populair. Ons totale export is echter enkele tientallen scheepscontainers kleiner dan rond deze tijd vorig jaar. Hoewel al onze fabrieken geleidelijk aan hun activiteiten hebben hervat, zijn niet al onze medewerkers weer aan het werk. Dit betekent dat we niet op volle capaciteit kunnen draaien. Onze verwerkingscapaciteit is daardoor momenteel beperkt. Dit heeft helaas geleid tot vertraging in de levering van een aantal van onze bestellingen."

"Verschillende andere fabrieken hebben hun werkzaamheden onlangs hervat. Daarnaast is de opslag van knoflook dit jaar relatief groot. Dit betekent dat het marktaanbod geleidelijk aan toeneemt. De prijs van geconserveerde knoflook is hierdoor recentelijk gedaald. De exportprijs van knoflook ligt rond de 1.400 USD (1.282 euro) per ton op de Noord-Amerikaanse markt en rond de 1.700 USD (1.557 euro) per ton op de Europese markt."

Gember
De Chinese gembersector lijkt net als de Chinese knoflooksector langzaam weer op gang te komen. Manager Wang is een vertegenwoordiger van een exportonderneming voor verse gember. Het bedrijf stond enkele weken volledig stil, er was geen verwerking en de export was ook stopgezet. Het bedrijf is vorige week weer terug opgestart met de verwerking en transport van verse gember, echter nog maar op halve kracht. Wang: "De prijs van Chinese gember is onlangs gestegen. De huidige prijs ligt rond de 1.700-1.800 USD (1.557-1.650 euro) per ton. Ik verwacht dat de prijs een periode van snelle daling zal kennen wanneer alle fabrieken hun activiteiten hervatten, waardoor de export zal toenemen."

"Onze huidige export is gemiddeld één zeecontainer per week. De distributie is nog steeds beperkt vanwege problemen met transport: de verse gember die we kopen kan niet op tijd worden geleverd, wat betekent dat we op onze beurt een aantal van de bestellingen die we hebben ontvangen, moeten uitstellen. Bovendien kunnen rederijen en palletbedrijven ook niet op tijd leveren en is er een tekort aan arbeidskrachten. Daarom accepteren wij op dit moment slechts een beperkt aantal nieuwe bestellingen. De meeste fabrieken verwerken en verkopen nog steeds gember uit opslag. Alleen relatief kleinschalige fabrieken hebben hun reserves uitgeput. De grotere bedrijven met voldoende reserves zijn nog steeds in staat om orders uit te voeren."


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven