Bananen- en aardappeloogst Canarische Eilanden lopen schade op door wind en zandstorm

Op de Canarische Eilanden is men begonnen met het opmaken van veroorzaakt door de wind en calima (zandstorm). Hoewel de officiële cijfers nog op zich laten wachten, ziet het ernaar uit dat met name vollegrondsgewassen, zoals bananen en aardappelen, grote schade hebben opgelopen, waardoor het seizoen in sommige gevallen als 'verloren' kan worden beschouwd. 

Voor een aantal fruitsoorten geldt dat niet alleen de huidige oogst beschadigd is maar dat ook het volgende seizoen gevaar loopt. 

"Op diverse plaatsten op de eilanden zijn de gevolgen van de storm op de bananenoogst vergelijkbaar met die van de tropische storm Delta die in 2005 over de eilanden raasde," zegt Javier Gutiérrez, voorzitter van de Vereniging van Telers en Veehouders van de Canarische Eilanden (Asaga Canarias). Op Tenerife geldt dit vooral voor de Orotava Vallei en in mindere mate voor het zuiden en La Palma. De voorzitter van Asaga meldt dat veel bananenplanten ontworteld zijn en opnieuw moeten worden geplant, wat hoge kosten  met zich meebrengt. 

De schade aan de aardappeloogst is het grootst in de regio's die geen hinder van droogte hebben gehad omdat in de door droogte geteisterde teeltgebieden het poten is uitgesteld. Er wordt geraamd dat de aardappeloogst 50% lager uit zal vallen. In hoger gelegen teeltgebieden is de schade minder groot. 

De bladgroente-oogst heeft zwaar te lijden gehad van de zandstorm in Gran Canaria, Dit geldt ook voor de tomatenoogst in La Aldea. De wind heeft behoorlijk wat schade aan de infrastructuur aangericht, onder meer aan kassen. De voorzitter van Asaga waarschuwt dat het herstel extra kosten op zal leveren die mogelijk niet vergoed worden door verzekeraars. 

Ook is er schade aan avocadobomen die momenteel in het bloeistadium verkeren, hetgeen gevolgen zou kunnen hebben voor de volgende oogst. 

 

Bron: eldia.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven