StPOPA, gen tegen aardappelziekte

De plantenziekte, Phytophthora infestans, behoort tot de meeste verwoestende aardappelziekten en leidt wereldwijd tot grote verliezen. Reactieve zuurstofcomponenten (ROS) zijn signaalmoleculen die worden gebruikt in het vroege stadium van plantimmuniteit. Met name anionische peroxidasen zouden betrokken zijn bij het afweersysteem van planten. 

Wetenschappers van het Laboratory of Potato Biology and Biotechnology van het ministerie van Landbouw en Plattelandszaken in Wuhan melden dat StPOPA, een gen dat codeert voor een aan verkurking gelinkte anionische peroxidase werd geïnduceerd door een besmetting met P. infestans, mechanische schade, evenals door Jasmijnzuur en ethyleenbehandeling. 

"Overexpressie van het StPOPA-gen in aardappelen verhoogde de weerstand tegen P. infestans doordat het de opbouw van weefsel in de celwand bevorderde evenals die van ROS in het cytoplasma, waarna deze de infectie en verspreiding van de ziekte tegen kunnen gaan, mogelijk door doelgerichte geprogrammeerde celdood. De wetenschappers zeggen dat hun bevindingen suggereren dat StPOPA een positieve rol speelt voor de weerstand van aardappelen tegen ziekten en mogelijk bruikbaar is voor het verbeteren van de weerstand tegen aardappelziekte.

 

Bron: Yu Yang, Rui Jiang, Hongyang Wang, Zhendong Tian, Conghua Xie, 'StPOPA, encoding an anionic peroxidase, enhances potato resistance against Phytophthora infestans', 2020, Molecular Breeding, Volume 40, Article number: 16.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven