Groothandelsprijs Zuid-Afrikaans citrus -37,8%, dragonfruit -85,7%

Coronavirus laat agf-prijzen schommelen

Tridge, een wereldwijd inkoop en marktanalyse-platform voor inkopers en leveranciers, merkt de eerste gevolgen van het Coronavirus op de wereldwijde voedselprijzen. Uit de gegevens blijkt dat de prijzen van verse AGF tussen begin januari en midden februari fors zijn gestegen als gevolg van de virusuitbraak. 

Volgens Tridge waren de groothandelsprijzen van de  onderstaande producten aan de grootste schommelingen onderhevig: Vietnamese rode dragonfruit -85%, Zuid-Afrikaans citrus -37% en Indonesische knoflook +24%. 

Nu de verspreiding van het virus wordt beschouwd als een bedreiging voor de wereldwijde volksgezondheid, worden internationale handelsroutes ontwricht. Veel landen, waaronder Rusland, Indonesië en Australië hebben hun grenzen voor China al gesloten of maatregelen getroffen om de import van levensmiddelen en AGF tijdelijk op te schorten. 

Tridge verwacht dat het Coronavirus de internationale voedselprijzen zal blijven beïnvloeden nu het aantal ziektegevallen steeds verder toeneemt. Tussen 27 januari en 7 februari was de handel van de onderstaande producten aan de grootste prijsschommelingen onderhevig:

Prijzen Zuid-Afrikaans citrus daalden met 37,8%
China is uitgegroeid tot één van de grootste afzetmarkten voor Zuid-Afrikaans citrus en is de op één na grootste importeur van grapefruit en sinaasappelen in deze regio. China's plan om twee derde van haar economie stil te leggen om de verspreiding van het virus in te perken, heeft direct gevolgen gehad voor de vraag naar Zuid-Afrikaans citrus. 

Prijzen Vietnamese dragonfruit (roodvlezig) met 85,7% gedaald

Het wegvallen van de export naar China heeft ernstige gevolgen gehad op de prijzen van Vietnamees dragonfruit, dat kort houdbaar en volledig afhankelijk van de Chinese markt is. De prijs daalde sterk van €1,39 per kilo naar €0,20 per kilo. Ook de prijzen van wit dragonfruit daalden naar €0,40 per kilo maar het product wordt afgezet op de binnenlandse markt. 

Prijzen Indonesische knoflook met 24,2% gestegen 
Het Indonesische ministerie van Handel heeft de import van levensmiddelen en AGF uit China tijdelijk verboden. De Indonesische knoflookmarkt is echter voor 90% afhankelijk van de import uit China. Het product wordt nu ingekocht in landen als Spanje en Argentinië.

Hoshik Shin, oprichter en directeur van Tridge: "We merken nu al hoe groot de impact van het Coronavirus is op bepaalde voedingsmiddelen en de agrarische markt wat heeft geresulteerd in prijsschommelingen omdat het evenwicht tussen vraag en aanbod plotseling verstoord is. 

"Aangezien er veel factoren van invloed zijn op de prijzen van voedsel, bijvoorbeeld klimaatverandering of virusuitbraken onder mensen en dieren, moeten afnemers en kopers altijd alert zijn en de markt nauwlettend in de gaten houden."

 

Voor meer informatie: tridge@skoutpr.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven