Jacob Aktalan, MG Fruit:

"Watermeloenen en Galia op en tekort, verkoop Cantaloupe- en gele meloenen een stuk lastiger"

Tholen - Op de meloenenmarkt is er momenteel sprake van een tweedeling. "Watermeloenen en Galia's zijn op en tekort, maar voor Cantaloupe- en gele meloenen verloopt de afzet net een stuk lastiger", vertelt Jacob Aktalan van MG Fruit uit Barendrecht.

Hij verwacht dat de situatie nog wel even zal aanhouden. "Voorlopig heb ik niet het idee dat er heel veel meer meloenen gaan komen. Costa Rica heeft momenteel te weinig volume om aan de vraag te voldoen en het Panamese seizoen laat nog even op zich wachten. Ik ben dan ook benieuwd wat de komende maand gaat brengen."

"Prijzen voor pitloze watermeloenen liggen dan ook op een niveau tussen de 1,20-1,30 euro en voor de Quetzali een dubbeltje minder. Galia-meloenen worden tussen de 9 en 10 euro verkocht. De prijs van Cantaloupe-meloenen ligt een stuk lager met marktprijzen tussen de 5 en 6 euro verkocht", somt Jacob op.

"De gele meloenen gaan voor 8-8,50 euro de deur uit terwijl ze eigenlijk een tientje zouden moeten opbrengen. Oorzaak is dat Brazilië nog steeds blijft sturen en dat de eerste containers uit Costa Rica met wat kwaliteitsproblemen gepaard gingen, dus dat is een lastig verhaal", aldus de importeur.

"Ik hoop dat de markt voor watermeloenen en Galia's even zo zal blijven, maar je weet het natuurlijk nooit. Het is altijd een kort, maar hevig seizoen, want eind maart/begin april zijn de eerste Marokkaanse watermeloenen al onderweg, gevolgd door Spanje waar wij als MG fruit een belangrijke positie in zullen vervullen, zoals onze klanten van ons gewend zijn om continuïteit en kwaliteit jaarrond te kunnen waarborgen."

Daarbij spelen ook de vertragingen de afgelopen weken, mede door de verschillende stormen, de handel in de kaart. Dat zien we ook met de ananas uit Costa Rica. Dat werkt niet mee aan een stabiele positie in de markt, want iedereen krijgt tegelijk een hele hausse binnen en een ander moment zit je weer met z'n allen zonder."

"Positief is dat de vraag redelijk breed is. Wel zie je dat bijvoorbeeld Engeland veel vraag heeft naar specifiek maat 6 watermeloenen, die er nauwelijks zijn en verder zet de vraag naar mini seedless watermeloenen onverminderd door", besluit de handelaar.

Voor meer informatie:
Jacob Aktalan
MG Fruit
Handelscentrum ZHZ 49-60
2991 LD Barendrecht
Tel: 0180-745470
jacob@mgfruit.nl
www.mgfruit.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven