Lege supermarkten in het noorden van Italië

Italianen slaan aan het hamsteren uit angst voor het coronavirus

Meer dan 220 mensen in Italië zijn inmiddels besmet met het coronavirus en tot nu toe zijn er zeven doden gevallen. Italië is het eerste land in Europa en het derde wereldwijd waar het coronavirus zich snel verspreidt. Op dit moment zijn Lombardije, Veneto, Emilia Romagna, Lazio en Piemonte de betrokken regio's. Alleen al in Lombardije zijn meer dan honderd mensen besmet. Echter in Trentino, Florence en Palermo is het virus ook aangetroffen. 

Diverse steden en gebieden zijn in quarantaine gesteld en de politie houdt die gebieden in de gaten vanuit diverse controleposten. In het noorden van het land sloegen de inwoners massaal voedsel in sinds Italië wordt gezien als het brandpunt van de uitbraak in Europa.


Foto: Monica Montalti

Naast de toename van het aantal besmettingen neemt ook de bezorgdheid van de Italianen toe. In de getroffen gebieden, zoals Casalpusterlengo, is men aan het hamsteren waardoor er lange rijen staan bij de supermarkten. Ook moeten alle klanten verplicht mondkapjes dragen.

Maar ook in andere steden in de regio's, waar het Coronavirus is gedetecteerd, worden supermarkten massaal leeg gekocht. In de onderstaande video is een Milaanse supermarkt te zien. Ook in Piacenza, Vignola en Cesena is het groenten, fruit, melk en brood helemaal uitverkocht. 

Alle groothandelsmarkten in Italië zijn gewoon open. Berichten van gesloten vestigingen zijn kloppen niet, zelfs niet in de regio's die momenteel het meest door het coronavirus worden getroffen.

Italmercati en Fedagromercati volgen de situatie op de voet en staan voortdurend in contact met de civiele bescherming. “Tot nu toe is de bedrijfsactiviteit stabiel, maar men is voor de komende dagen duidelijk bezorgd. Het is belangrijk dat de beslissingen die gemaakt worden goed overwogen worden. Het sluiten van de markten is niet nodig, omdat de producten die daar te koop zijn veilig zijn."


Foto: Stefano Malagoli

Het coronavirus begint de nationale economie te beïnvloeden, maar kan een positief effect hebben op de verkoop van AGF. Als mensen gedwongen thuis zitten, kan de consumptie van groenten en fruit omhoog gaan. 

In de regio Veneto noteerde een bedrijf dat de aardappelbestellingen verdrievoudigd waren. 

Bij een bedrijf uit Basilicata gebeurde het tegenovergestelde. "In een tijd waarin de vraag naar aardbeien normaal erg hoog is, werden bestellingen gehalveerd of zelfs geannuleerd vanwege het coronavirus".

Ook treft het virus de transportsector. De logistieke bedrijven beginnen problemen te krijgen met het garanderen van leveringen. Dit heeft een negatief effect op de bedrijfskosten. 

Hoewel de activiteiten van de luchthavens worden voortgezet, raadden Kroatië, Hongarije en Ierland het af om naar de getroffen gebieden te reizen. De blokkade van treinen van Italië naar Oostenrijk werd opgeheven, maar Roemenië plaatst burgers die uit Lombardije en Veneto komen in quarantaine.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven