Vicente Requena, MAF RODA Agrobotic:

“Berryscan en Cherryscan: innovaties voor de analyse en kwaliteitscontrole van blauwe bessen en kersen”

Op de Fruit Logistica heeft MAF RODA Agrobotic verschillende innovatieve sorteermachines gepresenteerd, waaronder de gloednieuwe Berryway voor het sorteren van blauwe bessen en de Cherryway 4 voor het sorteren van kersen. Allebei de op de beurs gepresenteerde sorteermachines waren uitgerust met de meest recente versies van elektronische sorteersystemen van de externe kwaliteit van Berryscan en Cherryscan.

“Elke sorteermachine is uitgerust met elektronische sorteersystemen van vrijwel identieke externe kwaliteit,” vertelt Vicente Requena van MAF RODA Agrobotic. “Elke lijn heeft eigen camera's. Elke camera werkt op verschillende golflengtes binnen infrarood en binnen het zichtbare spectrum. De combinatie van deze verschillende spectrale gegevens en de zeer hoge resolutie van de camera's zorgen voor een grotere nauwkeurigheid, belangrijk voor het detecteren van de grootte van de verschillende stukken fruit en het analyseren van externe defecten en de kleur van de verschillende stukken fruit.” Vicente voegt hier nog aan toe dat het Insight-systeem – in combinatie met Berryscan – op een innovatieve manier de interne kwaliteit van stukken fruit kan controleren door de diverse suikerniveaus (het Brix-gehalte) van bijvoorbeeld blauwe bessen te analyseren.


Links: Cherryway 4-sorteermachine met een Cherryscan elektronische sorteermodule. Rechts: Berryway-sorteermachine met een Berryscan-module

Er zijn diverse combinaties mogelijk
Met behulp van de resultaten van alle sensoren kunnen de verschillende stukken fruit met de sorteermachines in allerlei categorieën worden verdeeld. Behalve de externe kwaliteit van de stukken fruit (controleren op defecten), kan met de twee machines ook de diameter, de kleur, de vorm en de interne kwaliteit van de stukken fruit worden gecontroleerd. Alle aspecten, die bij een controle komen kijken kunnen, afhankelijk van de wensen en eisen van klanten, met elkaar worden gecombineerd.

De Pomone 125-sorteermachine met verschillende sensoren voor elektronisch sorteren, inclusief Insight om suikerniveaus (Brix-gehalten), zuurgraad, droge stof en rijpheid te kunnen controleren

Rotatiesysteem, aangepast aan kersen
De Cherryway-sorteermachine is uitgerust met een rotatiesysteem, aangepast aan kersen met een optische sortering van Cherryscan. Dit rotatiesysteem kan het volledige oppervlak van de kersen scannen op oneffenheden.

Uitgangen van de Cherryway-sorteermachine

MAF RODA Agrobotic heeft op de beurs ook verschillende verpakkingsrobots gepresenteerd. Denk dan aan de verpakkingsmachine om appelen mee in recyclebare trays te verpakken. Deze automatische verpakkingsapparatuur voldoet aan de eisen die gesteld worden bij de toenemende vraag naar ecologisch verantwoorde verpakkingen. Dankzij het systeem is het mogelijk om fruit in kartonnen trays te verpakken en met behulp van koudlassen een vaste papieren strook aan de tray te bevestigen. De strookspanning is apart in te stellen en afhankelijk van het aantal verpakte stukken fruit en de vraag of de trays voor 4, 6 of 8 stukken fruit is bedoeld.


4, 6 of 8 appelen per tray: alles is mogelijkUniforme trays 
Fast Pack is een andere verpakkingsrobot die wordt gebruikt voor voorgesorteerde appelen. De robot kan de meest uniforme trays samenstellen en doet dit door de kleurrijkste kant van elk stuk fruit naar boven en de assen van de stukken fruit in dezelfde richting te plaatsen. Bij een klant in Groot-Brittannië is al een Fast Pack-robot geïnstalleerd.


Achteraanzicht van de robot

Vooraanzicht van de robot

De trays die er uit komen zijn zo uniform mogelijk gesorteerd

Een vijfde door MAF RODA Agrobotic gepresenteerde machine is de Pomone 125-sorteermachine: een multifruitsorteermachine die stukken fruit sorteert op grootte en externe kwaliteit, geanalyseerd door Globalscan 7 en ze sorteert op interne kwaliteit: rijpheid, droge stof en suikerniveaus (Brix-gehalte) door Insight gemeten. De machine is geschikt voor het sorteren van paprika's, lange peren, mango's, grote uien, grote avocado's en andere, grote producten. Bovendien is er onlangs in Nieuw-Zeeland een robot geïnstalleerd die kiwi's sorteert. Een doel dat met deze robot hopelijk wordt bereikt, is dat het fruit minder vaak met de hand hoeft te worden gehanteerd, waardoor de maximale integriteit voor het product wordt gewaarborgd.

“De 2020-editie van Fruit Logistica kwam na het afsluiten van een voor de MAF RODA-groep buitengewoon gunstig 2019, die dat jaar de industriële structuren en uitrusting van verschillende vestigingen over de hele wereld ontwikkelde,” legt oprichter van MAF RODA Philippe Blanc uit. “In Zuid-Afrika is dat gedaan in de vorm van de overdracht naar nieuwe MAF RODA RSA-faciliteiten van 530 m², in Lleida (Spanje) in de vorm van een nieuwe fabriek van 18.000 m² voor de Cedis MAFRUT-teams, in China, waar MAF RODA Machinery Yantai van een structuur van 3.000 m² naar meer dan 10.000 m² ging, en tot slot in Chili, waar onze vestiging MAF Chili in Santiago nieuwe apparatuur installeerde. Ook de prestaties weder verbeterd. Het gaat dan om prestaties om beter in te kunnen spelen op de toenemende vraag van de markt, om klanten service te kunnen bieden en letterlijk dichter bij onze klanten over de hele wereld te kunnen zijn.”

De familie Blanc met eigenaar van MAF RODA. (van links naar rechts): Stéphane Blanc (voorzitter en eigenaar MAF Agrobotic Frankrijk), Thomas Blanc (algemeen directeur MAF SA Frankrijk), Christophe Blanc (algemeen directeur RODA IBERICA - Spanje), Cyril Blanc (directeur elektronische dienst MAF Agrobotic Frankrijk), Philippe Blanc (oprichter van MAF RODA Group) en Fabrice Blanc (algemeen directeur MAF RODA RSA - Zuid-Afrika en export sales directeur MAF Agrobotic - Frankrijk)

Voor meer informatie:
Christophe Nivet
MAF RODA AGROBOTIC
c.nivet@maf-france.com 
www.maf-roda.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven