Jan van der Lans: "Wat wordt het effect van het Coronavirus op onze internationale AGF handel?"

Importuienseizoen weer in de startblokken

Tholen - Het uienimportseizoen staat bij Van der Lans International weer in de startblokken. "Wij ontvangen volgende week de eerste Nieuw-Zeelandse rode uien. De markt voor rode uien loopt weer wat op. Er zijn dit seizoen al grote volumes Hollandse rode uien geëxporteerd, dus die marktvooruitzichten zien er positief uit", constateert Jan van der Lans.

Hij verwacht bij de start van het seizoen nog wat minder aanvoer van importuien. "Voorlopig zijn er nog voldoende Europese uien. Daarmee zal de trend van de afgelopen jaren voortzetten om zo lang mogelijk door te gaan met lokale uien en de retailprogramma's met importuien later op te starten. Vorig jaar vormde daar een uitzondering op, maar dat was dan ook een exceptioneel jaar."


Witte Mexicaanse uien

"In totaliteit zal de Nieuw-Zeelandse oogst iets kleiner zijn. Met name de uien in Pukekohe zullen wat kleiner vallen. In de andere teeltgebieden lijkt dit mee te vallen", vertelt Jan. Witte uien importeert Van der Lans International dit jaar uit Mexico en Australië. "Daarvan ontvangen we binnen drie weken de eerste. Ook die markt is gunstig omdat Spanje en Italië niet veel witte uien beschikbaar hebben."


Chileense uien

"Ook de eerste Chileense uien zijn alweer verladen en die verwacht Van der Lans eind maart weer in Nederland. "Het volume Chileense uien is weliswaar niet zo groot als pakweg 15 jaar geleden, maar ze worden nog steeds aardig opgenomen door de groothandels. De Chileense uien vallen dan ook gunstig tussen de oude en nieuwe Spaanse uien, die vergelijkbaar zijn met de Chileense. De kleinere maten worden veelal opgenomen als ‘3 in line’ door de Duitse en Engelse supermarkten."


Verpakte Chileense uien

"De uienmarkt ziet er sowieso al wat positiever uit. Er gaan, wellicht door toedoen van het coronavirus, heel wat Hollandse uien naar het Verre Oosten. Hierdoor loopt het bij de sorteer- en pakstations aardig door en de stemming bij de boer is nogal vast. Wel vraag ik me af of we nog meer effecten van het virus gaan krijgen op onze handel. De congestie van containers is al duidelijk merkbaar."

De extreme situatie vorig jaar op de uienmarkt zal volgens de importeur weinig effect hebben op het nieuwe seizoen. "We gaan weer terug naar een normale situatie. Wel zien we nu veel offertes voor zowel gele als rode uien uit Egypte, maar voor Egyptische gele uien verwacht ik dit jaar geen markt. Wij zullen eind mei weer starten met de import van Egyptische rode uien."

Voor meer informatie:
Van der Lans International B.V. 
Jan van der Lans
Gerrit van der Veenlaan 18
3743 DN Baarn
Tel: 035 6422622 
jan@vanderlans.com 
www.vanderlans.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven